Torres del Telefèric de Vallcebre
Vallcebre

    Berguedà
    L'Esdabella

    Coordenades:

    42.20101
    1.80538
    401376
    4672785
    Número de fitxa
    08293 - 247
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Segle
    XX
    Estat de conservació
    Dolent
    No queda res de les torres, i les bases de formigó estan en mal estat
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08293A004002260000AK
    Autoria de la fitxa
    OPC - María del Agua Cortés Elía

    Base de torre del telefèric de Vallcebre, servia per portar carbó del Tumí a Grallera. Suport de formigó, fustes i ferros. Un turó anomenat El Turó, al Serrat de l'Esdavella al costat del Forat Negre. Es tracta d'un cingle de roca calcària de relativament fàcil accés a peu. Per arribar a l'indret on es va construir la torre, s'agafa un corriol que surt a l'esquerra del primer dels túnels del Mirador de Vallcebre.

    Fotografies de Guillem Quer (SPAL). Era d'ús privat, el propietari de Cal Xic explica que el seu pare va construir el forn per ús propi.

    El telefèric de Vallcebre portava carbó de la mina Tumí en la part alta de Vallcebre a la Grallera, per sota dels Cingles de Vallcebre en el municipi de Guardiola de Berguedà. Es va inaugurar l'any 1944 i funcionava fins l'any 1962. Un enginyer alemany, Wagner, fou l'encarregat de l'obra. Al principi, el telefèric passava per un encaix en les roques del Serrat de l'Esdavella, per tant les bases de formigó en aquest indret. Malgrat l'encaix, hi va haver molts problemes per culpa del fort pendent a l'altre banda, i per aixó es van fer dos túnels per sota del serrat. Aquests túnels avui porten al Mirador de Vallcebre.

    Picas, J. I Prat, A. 2004. Els telefèrics del carbó: Saldes i Vallcebre. Zenobita Edicions,
    Quer, Guillem (2015) Recerca històrica d'elements patrimonials de Vallcebre. Inventari de béns. SPAL, Diputació de Barcelona.