Torrent de l'Alzina
Rellinars

    Vallès Occidental
    Límit sud del terme municipal
    336

    Coordenades:

    41.63215
    1.91051
    409253
    4609509
    Número de fitxa
    08179 - 110
    Patrimoni natural
    Tipologia
    Zona d'interès
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal
    Accés
    Fàcil
    Altres
    Titularitat
    Pública
    Agència Catalana de l'Aigua (Carrer de Provença, 204 - 08036 Barcelona)
    Autoria de la fitxa
    Jordi Montlló i Laura Bosch

    El torrent de l'Alzina és un curs d'aigua intermitent que neix al sud-oest del Puig de Ballesta, a gairebé quatre-cents metres d'altitud. Discorre en bona part per les terres de l'Alzina, un antic mas vacarissenc que li dona nom. En el seu primer tram, es converteix ràpidament en un torrent abrupte que agafa profunditat i baixa perpendicular de nord-est a sud des de Cal Martí, Cal Feliu o El Planet creant una falla natural que separa els municipis històrics de Vacarisses i Rellinars. Els marges del barranc, l'home el va saber aprofitar i treballar creant feixes on hi va plantar vinya i hortes per al consum propi que regava amb l'aigua del torrent. Abans d'arribar a La Farinera, un antic molí construït l'any 1896 fa el seu aiguabarreig a la Riera de Sanana. Les seves aigües, fora del terme de Rellinars travessen el viaducte de la riera i s'incorporen al torrent de Merà on a l'alçada de La Bauma, en el municipi de Castellbell i el Vilar s'incorporen al riu Llobregat en el seu aiguabarreig.
    A més de les aigües d'escorrentia, el torrent de l'Alzina es nodreix bàsicament de les sis torrenteres que neixen des del seu vessant hidrogràfic esquerre coincidint amb la zona d'obaga de les terres de l'Alzina. La més important d'elles i la que té més ramals és la que neix al nord-oest del mas. Són torrents que es presenten encaixats amb pendents més o menys verticals que s'activen en èpoques de pluja.
    No menys importants són els ramals que provenen del vessant hidrogràfic dret, dels qual en destaquen dues torrenteres; la primera baixa per les actuals escoles. El seu naixement s'origina a la Punta Blanca, per sota els Pivents i desaigua per sobre de l'actual deixalleria. Actualment aquesta zona està urbanitzada hi s'ha modificat l'orografia del terreny. L'altre brancal té el seu naixement al Collet dels Capellans, al sud dels Pivents, i travessa el paratge conegut amb el nom de la Mesquita, per darrera les ruïnes de Cal Tomàs i fent de partió entre les terres urbanitzades del Planet i les terres en part cultivades de La Farinera desaigua travessant per sota el camí del Planet al torrent de l'Alzina.
    Gairebé arribant a l'aiguabarreig amb la Riera de Sanana el torrent, on durant molts metres el llit és de roca, fa un salt important de més de set metres. Just per sobre hi ha les restes d'una resclosa amb una canal de desviament de l'aigua excavada a mà pels propietaris de l'antic molí de La Farinera que resseguint la mateixa cota del terreny baixa lleugerament i travessa per un aqüeducte el torrent de La Farinera per incorporar-se després de tres-cents metres de recorregut a la bassa del molí que si bé ja no té la funció originària sí que s'utilitza per al reg de les terres.
    En el torrent hi ha una font popularment coneguda com la font de l'Alzina que està situada entre la torrentera que baixa de l'escola i el torrent de l'Alzina. També destaca una bassa de grans dimensions situada a baix del barranc per sobre de Cal Feliu que la família Sellarés, omplia desviant l'aigua del torrent quan plovia per regar els horts que ells i altres propietaris tenien al voltant d'aquesta zona més planera del torrent.
    A excepció dels trams més pedregosos del torrent, amb alzinar, cirerer d'arboç i brolla de romaní, amb algun pollancre, la resta del torrent està envaïda per esbarzer, enfiladisses i canyissar que la fan impenetrable.

    El torrent de l'alzina fa de partió entre els municipis de Vacarisses i Rellinars.
    Per prevenir inundacions cal intervenir en el manteniment de la vegetació i restaurar les esllavissades per mantenir la capacitat de desaigua de la mateixa riera o torrent.