Torre Montserrat/Villa Rosita/Xalet Els Pins
El Papiol

  Baix Llobregat
  Carrer de Cal Pongrau, 8
  85

  Coordenades:

  41.43663
  2.00401
  416790
  4587708
  Número de fitxa
  08158 - 163
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modernisme
  Contemporani
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Es va modificar substituint elements ornamentals originals, com ara un escut que representaria la Mare de Déu de Montserrat i unes ceràmiques rodones a manera de grans botons que ornaven el perfil exterior de l'onda generada per la mansarda a la façana oest. També va desaparèixer el barri modernista sinuós que l'envoltava.
  Protecció
  Legal
  BPU. F57-Catàleg de Patrimoni Arquitectònic del Papiol.
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  6879615DF1867H
  Autor de la fitxa
  Juana Maria Huélamo Gabaldón

  Xalet a quatre vents de planta quadrangular, amb teulada en mansarda de teula plana de pissarra. Te lucernaris a banda i banda de la teulada, de posició horitzontal (orientats a nord-sud), i a les façanes est i oest s'obren grans finestrals de brancal recte i traça vertical de grans dimensions. Consta de planta baixa i dos pisos. A la planta baixa, en la seva façana orientada a l'oest, es genera una galeria interior, oberta cap a un pati enjardinat, i precedida de dues arcades enllaçades en arcs carpanells de gran llum. Hi ha un predomini de les obertures verticals a tot l'edifici, i la major part d'aquestes es tanquen mitjançant persiana de llibret.

  És una de les torres de major interès tant per volum com per la seva original fesomia.

  En una fotografia de Lucienne Roisin de la dècada 1910-1920 s'esmenta com "Xalet Els Pins". És un dels múltiples xalets que la gent de Barcelona va construir al poble, en un moment en que es considerava el clima del Papiol com a extraordinari per a la salut, i el poble va ser un punt d'atracció per a molts burgesos de Barcelona.