Tines de Cal Segarra de Baix Casserres

  Berguedà
  Cal Segarra de Baix - Clot de les Barraques
  Sembla que l'accés original era per la façana nord, directament des del Camí de Cardona.
  630

  Coordenades:

  42.00456
  1.82836
  402974
  4650946
  08049-281
  Patrimoni immoble
  Element arquitectònic
  Medieval
  Modern
  Contemporani
  XIII-XIX
  Bo
  Inexistent
  Fàcil
  Sense ús
  Privada
  08048A00900028
  Jordi Montlló Bolart

  Tines ubicades a 120 metres a ponent de la casa de Can Segarra de baix, en un marge rocós al límit septentrional dels camps de conreu. Es tracta de les característiques tines de tradició medieval que consten de dos forats excavats a la roca natural: tina més follador. Però en aquest cas, trobem que s'han aixecat les parets seguint la secció circular de cada tina, fins a una alçada conservada de 3 i 3'4 metres respectivament. Les parets tenen un gruix de 50 cm i estan fetes de maçoneria: pedres vistes rejuntades amb morter de calç. Cada tina té la seva obertura de 1'05 metres de llum. El diàmetre de les tines és de 1'8 metres. La més oriental té, a l'interior, una filera de maons curvats que fan 47 x 50 cm. També tenen l'interior d'arrebossat antic.
  Pel costat meridional hi ha una construcció adossada de planta rectangular ( 3'10 x 4 metres), amb parets conservades a una alçària de 2 metres. La façana occidental s'adossa directament a la roca natural, que és la mateixa roca en la que s'han excavat les tines; formant una construcció unitària. La coberta només conserva una filera de teules àrabs i, molt possiblement, era a una aigua. La porta de fusta sí que es conserva i fa 97 cm de llum. Els paraments són fets de grans carreus treballats i a les cantoneres escairats i pedres més petites irregulars entremig. A l'interior s'observa un carreu amb la boixa circular, ben treballada que servia per buidar al tina a les botes.

  Normalment el conjunt esta format per dues cavitats, la tina pròpiament dita, que és un pou circular d'uns 2 m de diàmetre , d'una profunditat que com a terme mig no sol superar els 2 m
  i proveït d'una boixa al fons per efectuar el buidat i un altre recipient que sol tenir un diàmetre comprès entre 1 i 1'5 m i poca profunditat, el "follador". En aquest segon recipient és on la verema era prèviament aixafada abans d'ésser abocada a la tina on es produïa la fermentació.

  BALLBÉ I BOADA, Miquel (1993). Tines al mig de les vinyes a la comarca del Bages. Quaderns del Centre d'Estudis del Bages, núm. 6.
  COROMINAS i CAMP, Ramon (2000). Les tines excavades a la roca de les Farrerres d'Olvan; dins la Revista l'Erol, núm. 65, pàgs. 34-37.