Teuleria del Crespí
Oristà

    Osona
    Sector sud-oest del terme municipal
    Emplaçament
    A 4550 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 63'300

    Coordenades:

    41.91112
    2.0445
    420757
    4640349
    Número de fitxa
    08151 - 259
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Estat de conservació
    Dolent
    Estructura en estat de ruïna.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Sí, IPIC. 24.113.123
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 009A00022
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    La teuleria del Crespi es troba situada a 450 metres al sud de la masia del Crespi, a tocar de la Riera Gavarresa en el punt on es creuen dos camins, un que va en direcció sud i l'altre que es desvia cap a l'est. Es tracta d'una teuleria en estat de ruïna de planta quadrada de 3,45 x 3,45 metres a l'interior, construïda amb gruixuts murs de pedra i una alçada conservada d'uns 3,20 metres. La banda sud presenta un gran esvoranc i interiorment es poden observar dues boques del forn que conduïen a la zona de combustió. Exteriorment aquestes boques no es poden veure a causa de la runa i l'acumulació de terra i vegetació.

    Fa més de 100 anys que no funciona.
    La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya.

    Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi havia la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor.

    MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.