Teuleria de la roca de la Sal Oristà

Osona
Sector nord-oest del terme municipal
A 3700 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 68'300

Coordenades:

41.97394
2.00107
417237
4647365
08151-189
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Regular
Conserva bona part de l'estructura de la teuleria, tot i que la part inferior ha quedat coberta de terra.
Inexistent
Sí, IPIC. 24.111.100
Difícil
Sense ús
Privada
Ref. cad.: 019A00002
Jordi Compte i Marta Homs

La teuleria de la roca de la Sal es troba situada al nord de la masia de Vallgatina, a tocar de l'esplanada coneguda com el pla de la Calç, on es troba un forn de calç, descrit en una fitxa individual. Es tracta d'una teuleria de planta quadrada, d'uns 2'70 metres per costat i uns 3 metres d'alçada conservats. Els murs són de maó per la part interior del forn i de maçoneria de pedra a la part exterior. La boca del forn actualment queda coberta per la terra. Al voltant del forn es troben peces ceràmiques, amb tota probabilitat cuites en aquest forn.

Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi havia la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor.

MESTRE, Pere (1998). Inventari del Patrimoni Industrial de Catalunya. Oristà. Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.