Teuleria de Boladeras Oristà

Osona
Sector sud-est del terme municipal
A 2400 metres per pista forestal de la carretera C-670, punt quilomètric 4'900

Coordenades:

41.91948
2.09128
424647
4641235
08151-201
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Contemporani
Dolent
Estructura parcialment derruïda.
Inexistent
Fàcil
Sense ús
Privada
Inmuebles y máquinas S.A. Camí Vall- Llosera s/n. 08550. Els Hostalets de Balenyà
Jordi Compte i Marta Homs

La teuleria de Boladeras es troba situada al costat del forn de calç de Boladeras, els dos al marge d'un camp, en l'anomenada zona del clot de l'Infern a la vall de Caraüll, al sud-est de la masia de Boladeras i al nord-est de la masia de Caraüll. S'hi accedeix a partir d'una pista forestal que segueix de forma paral·lela per l'oest del serrat de Venturana.
Es tracta d'una teuleria sense ús, parcialment derruïda que conserva la planta i l'estructura interior amb parets de diversa alçada conservada construïdes amb tapia cuita. No s'observa l'accés a la zona de combustió ja que presenta un gran esvoranc en aquesta banda. Tampoc es conserva la distribució de les dues zones: la de combustió i la de cocció.

Al voltant de la teuleria s'hi observen molts fragments de d'obra, alguns rajols tenen les mesures següents: 15 x 30 centímetres.
La tercera imatge s'ha extret de l'Inventari de Patrimoni Industrial de Catalunya.

Antigament, cada masia amb una certa entitat comptava amb un forn d'obra o teuleria dins les seves terres. La funció dels forns d'obra era coure maons i teules principalment, que servien per arranjar o ampliar les edificacions ja existents, o bé per a fer-ne de noves. Les teuleries es composaven bàsicament de dues zones, a la part inferior hi havia la cambra de combustió, en la qual s'hi col·locava el combustible, i a la part superior hi ha la cambra de cocció on es col·locaven les peces a coure. Les dues cambres es comunicaven a través d'uns forats que permetien el pas de l'escalfor.