Santa Maria del Puig
Esparreguera
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
Es tracta d'un temple d'una sola nau, amb dues capelles rectangulars, a manera de fals transepte, i un absis semicircular d'àmplia obertura i poc profund. Presenta un cimbori de planta ovalada que s'inscriu en un rectangle, on adopta una estructura de prisma octogonal, per causa del pes del campaneret de torre que hi ha a sobre i que en la forma que ha pervingut és posterior a l'obra romànica. La nau es cobreix amb una volta seguida de canó una mica apuntada. Els paraments de la nau són datables al segle XI, mentre que l'absis i el cimbori són de finals delsegle XII o inicis del segle XIII. Les excavacions realitzades al llarg dels darrers anys han posat al descobert a l'interior de l'església actual les restes d'un temple más antic.
Història
El 985, dins el terme del castell d'Esparreguera hi havia diverses parròquies. Així ho diu Guillem d'Esparreguera, senyor dels castells d'Esparreguera i de les Espases, quan els lliura a la seu de Vic. Per tant, aleshores ja devia existir l'església de Santa Maria del Puig, que fou la parròquia del terme del castell d'Esparreguera fins que el 1612 fou beneïda una nova parròquia a la vila. L'antiga parròquia del Puig perd influència des de llavors i sobretot després dels terratrèmols del segle XV en que queda força malmesa. El temple patí els efectes devastadors de la guerra civil (1936-39), i posteriorment fou restaurat pels Sedó, propietaris de la colònia industrial propera que duu el seu nom.
Bibliografia
CER (1996): Santa Maria del Puig. Esparreguera: Col·lectiu Esparreguerí de Recerques. Col·lecció Arrels 1. GAVÍN, J.M.(1988): Inventari d'esglésies. Baix Llobregat, n.21, pp.66
PAGÉS,M: (1981):" Santa Maria del Puig". Baix Llobregat, Esparreguera. Inventari del Patrimoni Arquitectònic.
PAGÊS, M. (1992). "Santa Maria del Puig". A Catalunya romànica, vol.XX: El Barcelonès, el Baix Llobregat, el Maresme. Pp.355-359.