Santa Margarida del Cairat
Esparreguera
Ubicació
Coordenades:
Classificació
Descripció
La capella es caracteritza per ser una nau rectangular amb arcades cegues a les parets que porten la volta i reforcen l'edifici. Presenta l'arc triomfal lleugerament ultrapassat amb encongiment dels muntants i absis, de sòl més alt que la nau, trapezoïdal i inclinat cap al nord, cobert amb volta de canó. Dues finestres d'esqueixada senzilla i forma de pany de clau al sud i a l'est la il·luminen. La porta occidental fou refeta en època romànica. De l'exterior a l'interior de la nau, es baixen tres graons. Entre les arcades de la nau hi ha un banc solidari de la construcció. L'aparell és irregular, de pedres sense tallar lligades amb morter. A la volta de l'absis es veuen, encara, restes d'encanyissat.
Pertany als propietaris del mas vei de Can Paloma.
Història
La primera notícia documental explícita que en tenim es situa a l'any 1205, quan Ramon de Guàrdia, feudatari dels Cardona i senyor d'Esparreguera, féu un llegat de deu sous a l'església de Santa Margarida del terme del castell d'Esparreguera. L'any 1367 Ramon Rovirola i la seva muller s'ofereixen a Déu en " la capella de Santa Margarida de Çaplancha". Per la seva tipologia correspon a un edifici de la segona meitat del segle IX. Cal recordar que és vora Montserrat i de la zona del Bages que fou repoblada en temps del Comte Guifré el Pilós.
Bibliografia
CER (2003): Esglésies i capelles d'Esparreguera. Esparreguera: Col·lectiuEsparreguerí de Recerques. Pp. 7. PAGÈS, M. (1983): Les Esglésies pre-romàniques a lacomarca del Baix Llobregat. Barcelona: Institut d'Estudis Catalans. Pp.149-157. PAGÈS, M. (1992): Santa Margarida Saplanca del Cairat. A Catalunya Romànica, Vol. XX. Barcelona. Pp. 360-361. VILA, G. (2003): Carta Arqueològica del Municipi d'Esparreguera. Ajuntament d'Esparreguera, inèdita.