Santa Maria de Vilanova
Vilanova de Sau

  Osona
  Plaça Major s/n
  Emplaçament
  Al nucli

  Coordenades:

  41.94839
  2.38746
  449230
  4644227
  Número de fitxa
  08303-175
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XI
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Obert
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. Carrer Santa Maria, 1. 08500. Vic
  Autor de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  Aquesta església es troba a l'extrem sud-est del nucli habitat, i desenvolupa les funcions de parròquia.
  El temple tot i conservar alguns elements o trets propis del romànic, ha sofert nombroses modificacions que li han canviat notablement el seu aspecte originari.
  Del primer període romànic conserva l'absis semicircular amb carreus ben escairats i disposats en filades regulars. També presenta decoracions en arcuacions cegues separats per jésenes. A la part superior un fris de dents de serra. Aquesta decoració s'estén per un tram de les façanes laterals. La finestra que es conserva a la part central del tambor de l'absis és l'única originaria que es conserva.
  Amb posterioritat es documenta 'afegitó de cinc capelles laterals, a banda i banda de les quals una fou enderrocada al 1970 per construir noves capelles que li donen una aparença d'una segona nau.
  La façana també presenta nombroses reformes. La portalada no és l'originaria medieval sinó que és d'estil neoclàssic amb un arc de migpunt i dues arquivoltes decorades. A la part superior s'hi obre una petita finestra emmarcada en pedra.
  La part superior de la façana es troba coronada per un campanar de torre amb dues obertures acabades amb arc de mig punt. Es troba cobert per una teulada d'agulla.
  A les façanes s'observa un canvi de parament a mitja alçada. Això significa que durant l'ampliació de l'església es realitzà un realçat per fer l'església més alta.
  A la façana de migdia se li adossa la rectoria.

  El temple es trobava dins l'antic terme del castell de Cornil, que ja apareix documentat a l'any 917. Aquesta església ja apareix documentada el 1025 amb funcions parroquials i amb una església sufragània com és Sant Andreu de Bancells.
  Ja el 1154 en un llistat posterior d'esglésies parroquials, se li uneix coma sufragània el temple de Sant Pere de Catanyadell i Sant Romà de Sau.
  Entre els segles XVI i XVII es produïren un conjunt de reformes estructurals a l'edifici com ara l'afegitó de cinc capelles laterals. Ja al 1870 es produí una nova reforma per construir tres noves capelles mes i reformar la façana oest.

  PLADEVALL, Antoni. (1986)" "Santa Maria de Vilanova" a Catalunya Romànica, Vol IX. Osona II. Pp.815-816.Enciclopèdia Catalana.
  PLADEVALL, Antoni. (1974). "El terme històric de Sau" a Ausa. Vol VII. Pp. 108-114.