Embassament de Sau
Vilanova de Sau

  Osona
  Embassament de Sau
  Emplaçament
  Al nord del municipi, sota els cingles de Tavertet.

  Coordenades:

  41.97327
  2.38662
  449180
  4646990
  Número de fitxa
  08303-176
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Segle
  XX
  Any
  1962
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Pública
  Agència Catalana de l'Aigua. Carrer de Provença, 204-208. 08036 Barcelona
  Autor de la fitxa
  Joan Casas Blasi

  L'embasament de Sau es troba al peu de la cinglera de Tavertet, tot aprofitant les aigües del curs fluvial del riu Ter. Es construí aprofitant el desnivell de la Vall que formen les cingles i el massís de les Guilleries.
  Aquest embassament és considerat com un dels més peculiars del territori català i disposa d'una llargada de 17 km i una amplada de 3 km.
  Sota les aigües del pantà s'hi troba submergit l'antic poble de Sant Romà. Actualment encara, sobresurt la coberta del campanar de l'església, que sol ser indicador del nivell de l'aigua. En períodes de sequera es pot arribar a veure la totalitat de l'església i algunes parts de l'antic nucli.
  La construcció del pantà ha contribuït a canviar la fesomia de la vall de Sau, i s'ha convertit en un atractiu turístic. Al seu voltant s'han estructurat un conjunt d'activitats lúdiques, esportives i turístiques.

  El 1962 s'inaugurà el pantà de Sau. La política de construcció de pantans endegada durant la dictadura franquista féu que a mitjans de la dècada del 50 es programés la construcció d'aquest embassament.
  Durant el període de construcció sorgiren diversos nuclis com "les cases dels ingerires" i "Sant Romà Nou" on hi habitaven tan els treballadors que construïen el pantà com els tècnics encarregats d'executar el projecte.
  Finalment el 1962 amb la seva inauguració l'antic poble de Sant Romà quedà sota les aigües i la població es traslladar en altres punts sobretot l'actual nucli de Vilanova de Sau.