Sant Joan Degollat Puig-reig

Berguedà
El Guixaró
Al km 85 de la ctra. C-16z camí en direcció oest fins la Casa Gran i continuar per camí direcció S-W

Coordenades:

41.99613
1.87541
406858
4649958
08175-212
Patrimoni immoble
Edifici
Medieval
Romànic
XIII-XIV
Regular
L'església fa anys que no té culte i el seu interior serveix de magatzem.
Legal
BCIL 05
IPA 3667
Difícil
Religiós
Privada
Ref. Cad.:08174A012000280000HA
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Església romànica d'una sola nau, orientada a llevant, coberta amb volta de pedra, i sense absis. La volta, que al punt d'arrencada té una senzilla cornisa, és feta amb pedres força grosses, les quals formen un arc un xic ovalat, tot i que la volta és una mica apuntada. Es conserva l'altar amb una gran ara de pedra que es veu somoguda. El terra és de cairons.
Al mur de ponent hi ha una finestra de doble esqueixada, força estreta, coberta amb un arc de mig punt monolític i al cantó de llevant hi ha una altra finestra tapiada. Damunt d'aquest mur s'eleva un campanar d'espadanya, d'una sola obertura, amb l'arc esfondrat.
L'aparell és format per pedres força grosses, escairades i disposades a trencajunt. Sota les teules, una cornisa feta amb un seguit de pedres ressegueix tota la part superior dels murs.

L'excursionista Cesar August Torres visità aquesta església l'any 1905 i va trobar-hi un retaule dedicat a Sant Joan, retaule perdut la segina dècada del segle XX.

No es coneix cap notícia documental sobre l'església de Sant Joan Degollat. Per la seva tipologia constructiva, de tradició romànica però molt gotitzant, sembla que es tracta d'una obra molt tardana, dels segles XIII o XIV. Dins del terme del castell de Puig-reig no devia passar mai d'ésser una simple capella rural, lligada a la parroquial de Sant Martí de Puig-reig, tal com ho era al segle XVIII.

SERRA, Rosa(1987). Aproximació a la historia de Puig-reig, Manresa
AADD. (2011). Pla d'ordenació urbanística municipal. Catàleg del patrimoni arquitectònic, històric i artístic. Ajuntament de Puig-reig. Fitxa b.6
SERRA, Rosa; VILADÉS, Ramon (1985). Sant Joan Degollat”, Catalunya Romànica, vol. XII “El Berguedà”. Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 389-390
VV.AA. Inventaridel Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1994.