Sant Joan Els Prats de Rei

Anoia
Raval de Sant Joan, 32
605

Coordenades:

41.70621
1.54369
378837
4618182
08170-52
Patrimoni immoble
Edifici
Modern
Popular
XVII-XVIII
Regular
Inexistent
Sí, IPA-5957
Restringit
Sense ús
Privada
Bisbat de Vic. Carrer del Cloquer, 5 (08500 Vic)
Jordina Sales Carbonell

Es tracta d'un petit edifici de nau única, volta de canó i coberta a doble vesant, de planta quadrangular, ubicat actualment dins el nucli urbà de la vila però més primitivament, en època medieval, fora del perímetre de les muralles, al sector nord-est de Prats. La seva fàbrica es feta a base de blocs mitjans ben escairats. Disposa d'una única porta d'accés, de forma adintellada, sobre la qual s'obre un petit òcul. Té una petita espadanya d'una sola obertura al cim de la façana principal. L'aspecte actual de l'edifici conservat respon a una restauració de l'any 1884, tal i com s'indica a la llinda de la porta, tot i que la seva construcció, mal documentada, sembla correspondre als segles XVII-XVIII, amb orígens en època medieval.

Capella també coneguda com Sant Joan de l'Hospital.

La capella de Sant Joan de l'Hospital, com el seu antic nom indica, fou construïda al lloc on hi havia hagut un hospital de peregrins, i per tant era la capella de la institució assistencial. La primera notícia correspon a l'any 1295, quan la família Puig del terme de Gravalosa va fer diverses donacions a capelles i hospitals de la zona dels voltants, entre ells a l'hospital dels Prats de Rei. Fins al segle XVII la capella va acomplir aquesta funció assistencial, amb un sacerdot beneficiat que tenia cura de la regència.

-BENET CLARÀ, Albert (1992): 'Sant Joan de l'Hospital', Catalunya Romànica XIX. El Penedès, l'Anoia, Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 346.