Sant Jaume de la Coma
Moià

  Moianès
  Al sud de la vila. C-59 en direcció a Barcelona
  Emplaçament
  C-59 trencant a mà dreta, està indicat. A 200 m de la Masia de la Coma.

  Coordenades:

  41.78567
  2.10541
  425664
  4626367
  Número de fitxa
  08138 - 12
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Barroc
  Romànic
  Modern
  Segle
  X-XVII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL núm. Catàleg 821-I. 1985
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA nº 98, ACCN 16766
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 08137A008000070000IX
  Autor de la fitxa
  C. Casinos

  Capella de nau única sense absis construïda amb maçoneria i teulada a dues vessants amb ràfec de blocs de pedra amb motllura i espadanya en forma d'arc.
  La façana de ponent és d'estil barroc i és on es troba la porta d'accés decorada amb dues semipilastres que la flanquegen. La porta té llinda amb motllura i dues volutes d'estil jònic als extrems. A la banda superior de la llinda hi ha una fornícula buida apetxinada, i a sobre d'aquesta, una inscripció en pedra calcària horitzontal d'uns 50 cm en la que es llegeix: "FRANCESCHC I6COMA83 ". Corona el conjunt un ull de bou amb motllura perimetral i reixa de ferro. A mà dreta de la porta s'observa una finestra rectangular amb reixa de ferro forjat decorada amb una flor central. A la mateixa alçada de la llinda de la porta d'accés hi ha una rajola blanca moderna amb el número 15 en negre.
  A la façana nord es reconeixen restes d'estucat i un banc perimetral de pedra bastant regular que va de la meitat de la façana vers la porta de ponent i que continua per la façana sud. A les arestes de les cantonades de l'ermita hi ha blocs de pedra regulars de mida mitjana que encara conserven les juntes de morter de calç. A la banda superior esquerra de la façana sud, dos blocs de pedra verticals que disten entre ells uns quatre o cinc centímetres amb forma de finestra tipus espitllera i, a pocs centímetres, una finestra rectangular tapiada.
  L'interior del sostre és amb volta i amb altar de fusta emblanquinada amb tres pisos abarrocats però sense decoració pictòrica visible. Al perímetre, i encastat a les parets, bancs de fusta i una balustrada amb columnes de fusta d'aproximadament 1 m que dona accés a l'altar.

  El nucli original és del s. X.
  A l'inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya és denominat: Ermita de Sant Jaume de la Coma.

  Segons un document, aquesta ermita ja existia quan es va consagrar l'actual. Dins del frontó descrit anteriorment, hi havia una imatge segurament del titular de l'església. En un bloc de pedra col·locat per damunt de la fornícula hi ha la inscripció "Francesch Coma, 1683".

  Gamundi-Pallàs (1982); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  Generalitat de Catalunya (2008); www.cultura.gencat.net/invarquit
  Hernández i Herrero, G (2008); Resposta de petició R/N: 421K 102 GH/tt. Direcció General de Patrimoni Cultural. Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. Barcelona.