Salpàs
Oristà

    Osona
    A diverses cases i masies del terme municipal

    Coordenades:

    41.93216
    2.06015
    422081
    4642671
    Número de fitxa
    08151 - 314
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Costumari
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Religiós
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El Salpàs és un costum religiós de caràcter cristià que consisteix en beneir les cases durant el temps pasqual. El Dimecres Sant al les onze del matí es fa la benedicció de la sal i l'aigua a l'església parroquial de Sant Andreu d'Oristà. Els feligresos són els portadors de l'aigua i la sal i un cop beneïda l'escolà la posa en un cubell. A partir d'aquí el mossèn, acompanyat pels escolans, beneeix les cases del poble seguint un procés ritual que consisteix en esquitxar amb aigua beneïda i sal els brancals drets de les portalades.
    La setmana abans de Setmana Santa aquest ritual es fa a les masies. La pròpia masia aporta la sal i l'aigua i el mossèn fa la benedicció allí mateix. Antigament la benedicció també es feia a les entrades de les corts i quadres de les masies i s'aprofitava per beneir el bestiar.

    Actualment es denota el llarg període de pràctica del costum del salpàs a partir de l'erosió de la pedra dels brancals de les portalades de diferents cases i masies. L'erosió és causada per la sal que contenia l'aigua beneïda amb la qual es beneïa la masia.