Salpàs Oristà

Osona
A diverses cases i masies del terme municipal

Coordenades:

41.93216
2.06015
422081
4642671
08151-314
Patrimoni immaterial
Costumari
Bo
Inexistent
Obert
Religiós
Pública
Jordi Compte i Marta Homs

El Salpàs és un costum religiós de caràcter cristià que consisteix en beneir les cases durant el temps pasqual. El Dimecres Sant al les onze del matí es fa la benedicció de la sal i l'aigua a l'església parroquial de Sant Andreu d'Oristà. Els feligresos són els portadors de l'aigua i la sal i un cop beneïda l'escolà la posa en un cubell. A partir d'aquí el mossèn, acompanyat pels escolans, beneeix les cases del poble seguint un procés ritual que consisteix en esquitxar amb aigua beneïda i sal els brancals drets de les portalades.
La setmana abans de Setmana Santa aquest ritual es fa a les masies. La pròpia masia aporta la sal i l'aigua i el mossèn fa la benedicció allí mateix. Antigament la benedicció també es feia a les entrades de les corts i quadres de les masies i s'aprofitava per beneir el bestiar.

Actualment es denota el llarg període de pràctica del costum del salpàs a partir de l'erosió de la pedra dels brancals de les portalades de diferents cases i masies. L'erosió és causada per la sal que contenia l'aigua beneïda amb la qual es beneïa la masia.