Sagrera de Santa Maria de Vilalleons
Sant Julià de Vilatorta

    Osona
    Vilalleons
    633

    Coordenades:

    41.89122
    2.31781
    443406
    4637924
    Número de fitxa
    08220 - 289
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Medieval
    Segle
    XI
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Sense accés
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Diversos propietaris
    Autoria de la fitxa
    Virgínia Cepero González

    La constitució del moviment de Pau i Treva a Catalunya, promogut pel bisbe Oliba l'any 1031, donava protecció eclesiàstica a les terres situades a l'entorn de les esglésies consagrades, unes trenta passes vers els quatre punts cardinals. És per aquest motiu que en aquests espais els pagesos construïen les seves cases i sitges de gra.
    L'actual poble de Vilalleons té els seus orígens en la sagrera medieval que es va formar a redós de l'església parroquial, pel que cal considerar-la com a àrea susceptible de troballes arqueològiques.

    El lloc de Vilalleons es citat per primer cop a la documentació antiga, l'any 927, quan Duran i la seva esposa Rosa van vendre a Conrad i la seva esposa Alúdia una peça de terra situada al terme de Taradell, a la vila de Vilalleons.
    Les funcions parroquials consten per primer cop a l'any 1007, quan Enyec i la seva esposa Richel van vendre a Sunifred i a la seva esposa Martina una peça de terra, situada a la parròquia de Vilalleons, al lloc anomenat l'Olmeda.

    AA.DD. (1986). "Santa Maria de Vilalleons", Catalunya Romànica, vol. III: Osona (II). Barcelona: Ed. Gran Enciclopèdia Catalana.