Retaule Nostra Senyora del Roser
Tiana

    Maresme
    Plaça de l'Església, 6

    Coordenades:

    41.48438
    2.26824
    438910
    4592789
    Número de fitxa
    08282 - 125
    Patrimoni moble
    Tipologia
    Objecte
    Barroc
    Segle
    XVII
    Josep Tremulles
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BCIL (núm CPAA 46) 17/07/2002
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    IPA 9353-I
    Accés
    Fàcil
    Religiós
    Titularitat
    Privada accessible
    8929501DF3982H
    Autoria de la fitxa
    Àlvar Sáez Puig

    A l'interior de l'església parroquial de Sant Cebrià es conserva aquest retaule, procedent de la primitiva parròquia, l'actual ermita de l'Alegria. És una notable peça barroca, del segle XVII, de l'escultor Josep Tremulles. És de fusta daurada i policromada i té tres cossos. Al cos central hi ha la imatge de la Mare de Déu del Roser (l'actual no és l'original) i la figura de Crist crucificat a la part més alta. Als cossos laterals hi ha diverses escenes del Nou Testament.

    El retaule barroc de la Mare de Déu del Roser, obra de Josep Tremulles, procedeix de l'antiga església de Sant Cebrià, actualment ermita de l'Alegria, que fou parròquia de la població fins a la inauguració de la nova a finals del segle XIX. L'antic santuari de Tiana, situat a la part alta de la població, fou consagrat l'any 1104. Pels documents que hem pogut consultar, ja disposava d'un altar dedicat a la Mare de Déu del Roser el 1601. Segons la visita pastoral realitzada el novembre d'aquest any, els altars de l'església eren: els de Sant Cebrià, la Mare de Déu del Roser, Sant Crucifix, Sant Antoni, Sant Llop i Sant Miquel. L'aïllament en què quedava l'antic santuari, degut al creixement demogràfic cap a la part baixa de la població, va motivar la construcció d'un nou temple que fou consagrat l'any 1886 pel bisbe Jaume Català, que és el que es conserva actualment. A aquesta nova església fou traslladat el retaule barroc l'any 1909 ocupant, fins a l'actualitat, la segona capella del costat de l'epístola. Com moltes obres d'art religioses el retaule tianenc va patir les hostilitats de la guerra civil espanyola. L'any 1936 fou desmuntat per a ser cremat però «el suggeriment d'algú que a l'estranger pagarien bé per eil, les seves parts van quedar apilades en un racó de la mateixa església, que durant la guerra feia de magatzem per a productes agrícoles i proveïmenls»^ Malgrat tot, no es va evitar que algunes parts de l'obra fossin malmeses. Un cop acabat el conflicte bèl·lic el retaule fou reconstruït per iniciativa de mossèn Francesc Tolrà, aleshores rector de la parròquia i gràcies a un donatiu d'una família local. Es va encarregar la recomposició i la reconstrucció de les parts perdudes als fusters tianencs Sebastià Vilaró i al seu fill Josep Maria. La darrera intervenció que ha sofert el retaule fou la restauració realitzada l'any 1986 amb motiu de la commemoració del centenari de la construcció de la parròquia actual.

    El retaule està dedicat a la Mare de Déu del Roser. El van encarregar a Josep Tramullas l'abril de l'any 1645 i va trigar 10 anys en fer-lo. Forma part d'un tríptic del qual, a més del de Tiana, només s'ha mantingut el de l'altar Major del monestir de Santes Creus, a Tarragona. El tercer retaule, de Valls, ha desaparegut. Inicialment el retaule de Tiana estava a l'ermita de l'Alegria. L'any 1909 es va traslladar a la Parròquia. Al començament de la Guerra Civil, l'any 1936, el van desmuntar amb la intenció de cremar-lo, el van apilar en un racó de la mateixa església i va quedar oblidat. Acabada la guerra, es van recuperar les peces que faltaven. L'any 1944 el van reconstruir i la imatge de la Mare de Déu del Roser la van substituir per una de més petita i no gaire semblant a l'original.

    http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=2007 Bocanegra, M. Dolors (1997). El retaule barroc de Sant Cebrià de Tiana. Fulls del Museu Arxiu de Santa Maria. Mataró. 2a època, núm. 57 (gener 1997), p. 29-45.