Rentadors públics
Els Prats de Rei

    Anoia
    Carreró entre el carrer de la Font i els Horts
    Emplaçament
    En el límit entre el nucli urbà i la zona dels horts.
    602

    Coordenades:

    41.70526
    1.54359
    378827
    4618077
    Número de fitxa
    08170 - 57
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX
    Estat de conservació
    Bo
    Està en bon estat, tot i les profunds modificacions sofertes.
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
    Autoria de la fitxa
    Jordina Sales Carbonell

    Al sud del nucli urbà de la vila, tocant ja a la zona dels horts, es localitzen d'unes estructures a cel obert que antigament havien sigut uns rentadors públics o safareigs. Parcialment conservades, a l'actualitat les antigues estructures dels rentadors, alineades en bateria formant un espai quadrangular, estan molt modificades i l'espai i els seus voltants s'ha reconvertit en un punt d'esbarjo identificat amb el nom de Parc Melcior Prat. Així, tot i perdre la seva funció original, el lloc segueix acomplint una funció d'espai públic.

    Abans de l'arribada generalitzada d'aigua corrent a les cases i de la invenció de les rentadores mecàniques, la gent acostumava a rentar la roba bé directament al riu o, ja més avançadament, en rentadors públics ubicats a les afores de les poblacions, que a la vegada eren un punt de trobada social. A Catalunya, l'època àlgida dels safareigs públics va de 1850 a 1960.
    Almenys des del segle XVIII, una conducció que arrencava d'una petita resclosa portava aigua als horts de la vila de Prats i després ho feu als seus rentadors públics, construïts a mitjan segle XIX i que van deixar de funcionar avançada la segona meitat del segle XX. A inicis del segle XXI es va fer l'última reforma d'aquest espai ocupat pels antics rentadors, adquirint l'aspecte que tenen ara.

    -BOUZA VILA, Jerónimo et ALII (2010): 'Històries de dones i homes rentant roba: dels safareigs públics a les bugaderies autoservei', Recerques. Revista d'Etnologia de Catalunya, 36, p. 162-165.