Rellotge de sol de can Riba de la Serra
Granollers

    Vallès Oriental
    Masia de can Riba de la Serra. Sector sud-oest del terme municipal, a ponent del riu Congost. Camí de can Riba de la Serra, s/n (antic terme de Palou)


    Emplaçament
    A la zona industrial del Circuit de Barcelona-Catalunya, ctra. BV-5003, al km. 4, poc abans de la rotonda prendre un camí en direcció oest i després sud uns 500 m.
    114

    Coordenades:

    41.574529604937
    2.2680625319481
    438980
    4602797
    Número de fitxa
    08096 - 542
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Element arquitectònic
    Contemporani
    Modernisme
    Segle
    XX
    Any
    1920
    Desconeguda
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic i Arqueològic de Granollers. Núm. CR-7. Protecció de tipus V: Conjunts rurals (protecció referida a la masia en el seu conjunt)
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Inventari de Rellotges dels Països Catalana (SCG), ref: 38
    Accés
    Fàcil
    Ornamental
    Titularitat
    Privada
    002029000DG30D0001WJ
    Autoria de la fitxa
    Jordi Piñero Subirana

    Rellotge de sol fet l’any 1920 i col·locat a la façana principal de la masia de can Riba de la Serra. Està situat al damunt del portal, tot emfasitzant aquest eix de l’entrada.

    És format per un plafó de rajola vidriada de forma quadrada. Al centre té un gnòmon de vareta simple que surt d’una sanefa . El plafó està emmarcat per una orla amb una sanefa policroma i, a la part superior, té una inscripció amb lletra historicista que es pot emmarcar dins l’estètica modernista pròpia del moment.

    Diu el següent: “Que Déu ens dongui una bona hora. Santigao de Riba. Any 1920”.

    Informació oral facilitada pel propietari.

    La masia de can Riba de la Serra és d’origen medieval.

    A principis de segle XX el propietari era Santiago de Riba (el seu nom consta al rellotge de sol de la façana de la casa, amb data de 1920). Santiago va fer altres obres importants a la masia. Va reformar bona part de les finestres (les de la planta superior en forma d’arqueries) i va col·locar les reixes. També va remodelar completament l’interior de la casa, dotant-la d’una decoració d’estil modernista i va col·locar el relotge de sol.

    Ja després de la Guerra Civil, el fill de Santiago Riba també va fer algunes reformes: va canviar les baranes dels balcons i l’emmarcament dels arcs superiors del cos central, i va fer de nou els emmarcaments de pedra picada de finestres i balcons.