Rastell del passant de la Sorra
Folgueroles

  Osona
  Torrent de les Valls
  Emplaçament
  A la banda de llevant del terme municipal, prop del camí ral de Folgueroles a Vilanova de Sau
  602 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93573
  2.34799
  445948
  4642846
  Número de fitxa
  08083 - 121
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Modern
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XVIII-XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  Ref. Cad.: 08275A00400024
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Situat entre el camí ral i la pujada de les Valls, al marge de ponent de la via i damunt del torrent. Es tracta d’una estructura de planta rectangular, d’uns setanta centímetres d’alçada aproximada i assentada damunt de la llera rocosa del torrent. Està formada per un amuntegament de pedres sense treballar, lligades en sec i disposades en filades. La banda de migdia del rastell està formada per dues filades: la inferior està bastida amb lloses disposades a plec de llibre, mentre que la superior està formada amb petits blocs de pedra rectangulars. Per contra, la banda de tramuntana de l'estructura presenta diverses filades bastides amb pedra de diverses mides, encaixonades i disposades regularment. La part superior del rastell està regularitzada amb pedres desbastades i aprofita, en part, l'aflorament de roca natural de la zona.

  Els rastells del torrent de les Valls tenen la funció de recollir la sorra que arrossega l’aigua, sobretot en les torrentades. Aquesta sorra es desprèn fàcilment dels conglomerats de gres vermell de les Guilleries. És una sorra de molta qualitat, de gra petit i net, molt adequada per a la construcció entre d’altres usos. Aquest rastell està situat en una zona on l'extracció de sorra és idònia, tal i com el seu nom indica.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació N.08.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2001). “Els rastells de Folgueroles”. Festa Major de Folgueroles 2001. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles.

  ROVIRÓ I ALEMANY, Xavier (2007). “Els rastells de Folgueroles”. La Falguera nº 27, p. 12.