Rambla de Nostra Senyora
Vilafranca del Penedès

  Alt Penedès
  Rambla de Nostra Senyora

  Coordenades:

  41.34527
  1.70006
  391244
  4577902
  Número de fitxa
  08305 - 81
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Popular
  Contemporani
  Modern
  Eclecticisme
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Pla Especial i Catàleg del Patrimoni 1988 (BCIL)
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si:IPA 5010
  Accés
  Difícil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Vilafranca del Penedès (C. de la Cort, 14).
  Autoria de la fitxa
  Jordi Montlló Bolart

  La Rambla de Nostra Senyora és l'espai urbà on conflueixen l'avinguda de Tarragona, per ponent, i l'avinguda de Barcelona i el carrer de Santa Clara, per llevant. Està dividida en cinc parts: les dues laterals i la central que coincideix amb el traçat de la carretera N-340 i les dues que les separen, per a ús dels vianants, amb dues fieleres de platans cadascuna. Tradicionalment, els edificis que es troben a banda i banda eren de planta baixa i dos pisos. Hi ha nombroses representacions de l'arquitectura del segle XIX i XX, predominat l'eclecticisme i el modernisme. Destaquen la casa Hill Ferret (82), la casa Elies Valero (83), la casa Girona (84), la casa Cañas i Mañé (85), la casa Artur Inglada (96), la casa Torres i Casals (97), la casa Parés (244), la casa Aixelà (355), el teatre La Principal (16) o la Caixa Penedès (41).

  L'any 1802 es va inaugurar la carretera de Barcelona a Tarragona i a partir de l'any 1850 es va començar a edificar. En aquell moment es coneixia amb el nom de Raval de Nostra Senyora del Portal, per la proximitat amb la portalada fortificada amb l'encreuament del carrer de La Perellada, on hi havia la capella de Nostra Senyora del Portal.

  ROSSELLÓ i RAVENTÓS, Joan (1982). Vilafranca del Penedès, dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  UDINA CASTELL, Lluís M. (1997). Vilafranca i La Rambla a la dècada dels anys 50. Dades històriques i curioses d'ahir. Penedès edicions, s.l. Vilafranca del Penedès.