Racó de mossèn Cinto
Folgueroles

  Osona
  Plaça de Mossèn Cinto Verdaguer
  Emplaçament
  A l’extrem de llevant de la plaça, entre l’església parroquial de Santa Maria i la rectoria
  552 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.93877
  2.31939
  443579
  4643202
  Número de fitxa
  08083 - 90
  Patrimoni natural
  Tipologia
  Zona d'interès
  Contemporani
  Noucentisme
  Popular
  Segle
  XX
  Any
  1952
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BPU
  BPU-AEA. Catàleg de béns a protegir del POUM de Folgueroles.
  Accés
  Fàcil
  Simbòlic
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Espai enjardinat de planta rectangular, creat en homenatge al poeta folguerolenc Jacint Verdaguer. Està situat damunt d’una plataforma de pedra a la que s’accedeix mitjançant dos graons bastits amb grans carreus de pedra. Està format per una petita bassa de planta irregular, que incorpora un brollador circular bastit en pedra a l’interior. En un extrem de la bassa hi ha un petit monòlit rectangular de pedra picada, utilitzat també com a jardinera. El monòlit està gravat amb la següent inscripció: “Rosari de brillants, / oh font!, entre ses mans, / qui així t’esgrana? / T’esgrana del cor seu, / per la Mare de Déu, / ma dolça pàtria”. Es tracta de la darrera estrofa del poema Fontalba, escrit per Jacint Verdaguer i inclòs a la seva obra Pàtria (1888). L’espai es completa amb uns bancs correguts bastits amb lloses de pedra i està presidit pel relleu El Sembrador, obra de l’escultor Manolo Hugué situat al mur de migdia de l’església parroquial de Santa Maria.

   

  El Racó de mossèn Cinto fou dissenyat per l’arquitecte de la Diputació de Barcelona Camil Pallàs i Arisa, en motiu del cinquantenari de la mort del poeta Jacint Verdaguer, fill il·lustre de Folgueroles. El projecte tenia la intenció de reconvertir l’antiga sagrera de Folgueroles en un espai d’homenatge al poeta folguerolenc. S’havia d’inaugurar el 10 de juny de l’any 1952, però la celebració del Congrés Eucarístic Internacional a Barcelona en les mateixes dates, va fer que la celebració s’ajornés fins el 24 d’agost del mateix any. Durant la celebració es va aprofitar per fixar de forma definitiva el relleu El Sembrador, de l’escultor Manolo Hugué, al mur lateral de l’església. En origen, la bassa comptava amb nenúfars i en el monòlit-jardinera s’hi van plantar lliris (aquestes plantes foren replantades l’any 1994). Posteriorment es va eliminar el broc d’on brollava l’aigua i es va crear el sortidor actual. Pels voltants dels anys 90, l’espai comptava amb una caseta de pedres on es col·locaven les figures del pessebre per Nadal. El mes de maig de l’any 2021, abans de la celebració de la Festa Verdaguer, l’espai fou rehabilitat i actualitzat. Es van retirar els xiprers originals de l’any 1952 i es va recuperar la forma original del parterre plantat amb espígol, romaní, gessamins i rosers. El folguerolenc Joan Vilamala dedicà una cançó a aquest espai.

  ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 176.

  “El racó de mossèn Cinto”. La Falguera nº 5, 1994, p. 8.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 164, 281.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació PAP.07.

  TORRENTS, Ricard (1992). Ruta verdagueriana de Folgueroles. Folgueroles: Amics de Verdaguer, Casa-Museu Verdaguer, p. 34.

  VILAMALA, Joan (2012). “1952. La Festa a Verdaguer i el Racó de Mn. Cinto”. La Falguera nº 36, p. 25-29, 44-45.

  VILAMALA, Joan (2013). “El cinquantenari de la mort de Verdaguer, celebrat a Folgueroles l’any 1952”. Ausa, XXVI, núm. 172, p. 453-473.