El Sembrador
Folgueroles

  Osona
  Plaça de Mossèn Cinto Verdaguer
  Emplaçament
  A la façana de migdia de l'església parroquial de Santa Maria de Folgueroles, al Racó de mossèn Cinto
  552 m.s.n.m

  Coordenades:

  41.9388
  2.31933
  443574
  4643205
  Número de fitxa
  08083 - 50
  Patrimoni moble
  Tipologia
  Element urbà
  Contemporani
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Any
  1945
  Manolo Hugué
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  IPA 22799
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament de Folgueroles
  Autoria de la fitxa
  Adriana Geladó Prat

  Es tracta d’un baix relleu esculpit en pedra i de forma semicircular, disposat a mode de timpà i ubicat a la façana de migdia de l’església parroquial de Santa Maria de Folgueroles, a l’espai conegut com el Racó de mossèn Cinto. Està dedicat als pagesos sembradors i inspirat en la poesia “Sembrant” de Jacint Verdaguer, inclosa dins de la seva obra Roser de tot l’any. Presenta un pagès a la part central escampant les llavors en els solcs de la terra. Als laterals hi ha esculpit un cistell de vímet i una roca amb motius florals i vegetals. Acompanyant el relleu hi ha una placa de pedra rectangular gravada amb una quarteta de la poesia anteriorment mencionada: “UN DIA DEL MEU PARE EN LA VESSANA / A SOLC I A EIXAM SEMBRAVA EL SÈGOL D’OR; / APRÉS, SEGUINT LA MUSA CATALANA, / TAMBÉ SEMBRÍ, PERÒ SEMBRÍ EN LO COR. / JACINT VERDAGUER / “SEMBRANT””.

  Altres noms relacionats amb l'element: relleu de Manolo Hugué.

  Aquest relleu és la darrera obra de l’escultor barceloní Manolo Hugué. Fou creada l’any 1945 en motiu de la celebració del centenari del naixement del poeta Jacint Verdaguer, fill il·lustre de Folgueroles. Inicialment, l’artista havia creat una maqueta del relleu feta en guix sobre encanyissat, per després acabar-lo de fer en pedra. Fou aquesta maqueta la que s’inaugurà provisionalment el dia 3 de juny de l’any 1945, ja que l’artista no dóna per finalitzada l’obra fins el dia 20 d’agost del mateix any, tot i que sense la inscripció que havia d’acompanyar-lo. El relleu quedà custodiat als baixos de la masia de la Sala, situada a escassa distància de l’església parroquial, durant set anys. No seria fins l’any 1952, en motiu del cinquantè aniversari de la mort de Verdaguer, que el relleu quedaria definitivament instal·lat al seu emplaçament actual. Abans però, l’obra fou retocada pels picapedrers de Folgueroles sota les indicacions de Camil Pallàs, arquitecte de la Diputació de Barcelona que havia realitzat el projecte de restauració de l’església parroquial i dissenyat el Racó de mossèn Cinto, inaugurat el mateix any. Posteriorment, el 18 de maig de 1972, es va col·locar al peu del relleu la placa de pedra gravada amb els versos del poema “Sembrant” que, segons sembla, el franquisme havia censurat l’any 1952.

  Al museu Thermalia-Museu de Caldes de Montbui es custodia una obra homònima del Sembrador de l’any 1945. Al museu Verdaguer de Vil·la Joana (Vallvidrera) també es conserva una còpia feta a partir d’un motlle custodiat al Museu d’Història de Barcelona (MUHBA).

  ARUMÍ, Pilar; AUTET, Lluís; BOVER, M. Àngels; HOMS, Maria; HOMS, Rosa; MOLIST, Bernat; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; SELLABONA, Cesca (2021). Folgueroles, batecs d’un poble. Història gràfica del darrer segle. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 173.

  MORATÓ, David; PONCE, Santi; ROVIRÓ, Xavier; TORRENTS, Jacint; TORRENTS, Carme; VILAMALA, Joan; VILAMALA, Jordi; XUTGLÀ, Montserrat (2000). Folgueroles. Societat i vida d’un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 194-197.

  NAVARRO ACEBES, Ferran (2021). Catàleg de béns a protegir. R18/07 Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Folgueroles. Consultat 24 octubre 2021, des de https://dtes.gencat.cat/rpucportal/ Núm. Identificació A.01.

  ROVIRÓ, Xavier; PONCE, Santi; MORATÓ, David; ORRA, Ramon (2007). Els picapedrers de Folgueroles. Folgueroles: Ajuntament de Folgueroles, p. 64, 148, 150.

  TORRENTS, Ricard (1995). Verdaguer, un poeta per a un poble. Vic: Eumo Editorial, p. 17.

  TORRENTS BUXÓ, Carme (2001). Verdaguer, la mirada poètica a la terra. Cinc rutes d’Osona per a conèixer els escenaris poètics de l’obra de Jacint Verdaguer. Folgueroles: Casa-Museu Verdaguer, p. 4.

  VILAMALA, Joan (2012). “1952. La Festa a Verdaguer i el Racó de Mn. Cinto”. La Falguera nº 36, p. 26, 27.

  VILAMALA, Joan (2013). “El cinquantenari de la mort de Verdaguer, celebrat a Folgueroles l’any 1952”. Ausa, XXVI, núm. 172, p. 455-457.

  VILAMALA, Joan (2021). “Joan Amils i Pla, un ambaixador d’Amics de Verdaguer”. La Falguera nº 54, p. 24, 25.