Puig Lluçà
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector central del terme municipal
  Emplaçament
  A 1500 metres per pista forestal de la carretera B-431, punt quilomètric 64'3

  Coordenades:

  41.94295
  2.00188
  417264
  4643924
  Número de fitxa
  08212 - 16
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Els murs de càrrega presenten diverses reformes en alguns panys i heterogeneïtat en la conservació de l'arrebossat.
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Sense ús
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 006A00047
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Puig Lluçà està enclavada en un extrem del serrat de Puig Lluçà, en una zona de forts desnivells a llevant de la riera de Relat, a l'altura del pla d'Argilers.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta quadrada i diverses construccions annexes d'us agropecuari ubicades davant la façana principal. El volum principal està format per planta baixa i primer pis i té la teulada a doble vessant amb aigües a la façana principal. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra amb carreus grans a les cantonades, que queden diferenciades.
  La façana principal, orientada al sud-oest, queda tancada dins la lliça i presenta sis obertures disposades simètricament. A la planta baixa s'hi obre al centre una portalada amb brancals de pedra i llinda datada el 1866. A la dreta hi ha una finestra emmarcada amb maó i a l'esquerra una porta, també emmarcada amb maó. Al primer pis, i sobre la porta principal, hi ha un balcó emmarcat amb pedra bisellada i a banda i banda té una finestra emmarcada amb pedra bisellada.
  La façana sud-est presenta tres obertures disposades irregularment que combinen el maó i la fusta en l'emmarcat. A l'esquerra de la façana hi ha la porta que dóna accés a la lliça.
  La façana nord-est presenta cinc obertures, dues a nivell de planta baixa i tres a nivell de primer pis. Destaquen la finestra petita de la planta baixa i les dues finestres dels extrems del primer pis, emmarcades amb maó. A la part esquerra hi sobresurt una estructura de maó que correspon a la cisterna que recull l'aigua de la teulada. Una petita elevació del terreny permet l'accés a la porta central d'aquesta façana, que es troba a nivell de primer pis.
  La façana nord-oest presenta únicament dues obertures a nivell de planta baixa.
  Davant la façana principal hi ha una lliça delimitada als costats per dos murs de pedra i al davant per diverses estructures construïdes amb pedra i totxana d'ús agropecuari, entre les que destaca una gran pallissa amb teulada a doble vessant, davant la qual s'hi ubica l'era.

  La masia de Puig Lluçà, també esmentada com Puig Jussà i Puig inferior, es troba documentada des de la baixa Edat Mitjana, en un document del 22 de novembre de 1406 en que apareix Puig Jussà a la llista de caps de casa súbdits del monestir de Lluçà fet en motiu de la proclamació d'un sagramental o salvaguarda reial. També surt reflectit en un capbreu de la cambreria de Santa Maria de l'Estany datat entre finals del segle XIV i principis del XV en la que apareixen unes peces de terra del mas Puig inferior, corresponents a la batllia del mas Serra de Sant Feliu, com a propietat del monestir. L'edifici actual va ser construït a mitjans del segle XIX tal com es reflecteix amb la data que apareix a la llinda de la porta principal: 1866.

  PLADEVALL, A, Santa Maria de Lluçà. Antiga canònica agustiniana, 1997
  ROCAFIGUERA, F de, El capbreu de la cambreria de Santa Maria de l'Estany de temps del cambrer Antoni Bet, Patronat d'Estudis Ausonencs, 1987