Producció de Trumfes
Fígols

    Berguedà
    Fígols

    Coordenades:

    42.180833061957
    1.8355970557891
    403840
    4670510
    Número de fitxa
    08080 - 165
    Patrimoni immaterial
    Tipologia
    Tècnica artesanal
    Contemporani
    Segle
    s.XIX
    Estat de conservació
    Regular
    Protecció
    Inexistent
    Inexistent
    Accés
    Obert
    Lúdic
    Titularitat
    Pública
    Autoria de la fitxa
    JOEL COLOMER CASAMITJANA

    Al llarg dels segles XIX i XX, la producció de patates ha estat una activitat essencial en moltes zones de muntanya del Berguedà, especialment a les valls altes com la de Gósol, Saldes, Castellar del Riu i la serra d’Ensija. La duresa del clima, amb hiverns freds i llargues glaçades, va empènyer els pagesos a desenvolupar sistemes d’emmagatzematge adaptats a l'entorn, entre els quals destaca la construcció de les trumferes. Les trumferes són estructures excavades sota terra o semisoterrades, generalment de forma ovalada o allargassada, amb parets de pedra seca i cobertes amb troncs, branques i una capa de terra i fulles. Aquesta tècnica aprofitava les propietats naturals del sòl per conservar la patata en condicions de temperatura estable i humitat constant, evitant que es gelés a l’hivern o es fes malbé per l’escalfor a l’estiu. Després de la collita, que es feia entre agost i setembre, els pagesos triaven les millors patates per a la sembra de l’any següent i destinaven la resta a consum familiar o intercanvi amb altres productes. Les trumferes es col·locaven en llocs ombrívols i ben drenats, sovint en marges o al peu de boscos. Les patates s’hi guardaven en capes, separades per una mica de palla o fullaraca, i es cobrien totalment per protegir-les de la llum, la pluja i les gelades. Així es conservaven durant mesos, fins ben entrat l’hivern. La trumfa era un aliment bàsic, altament energètic i de fàcil conreu, i en algunes zones se’n cultivaven varietats locals molt apreciades, com la kennebec o la red pontiac, adaptades als sòls rics i profunds d’origen glacial. La trumfa del Berguedà encara avui és un producte de qualitat reconeguda, i diverses iniciatives locals treballen per recuperar i valoritzar tant les varietats autòctones com les tècniques tradicionals de cultiu i conservació.

    A les zones de muntanya del Berguedà, com Fígols, Fumanya i Peguera, la producció de patates –anomenades popularment trumfos– va esdevenir una activitat agrícola fonamental durant els segles XIX i XX. El cultiu de trumfos era especialment ben adaptat a l'altitud i el clima fresc d'aquestes contrades, on altres conreus tenien més dificultats per arrelar. Gràcies a la qualitat de la terra i a les condicions ambientals, les patates de la zona tenien fama de ser gustoses i resistents, i es destinaven tant al consum propi com a la venda als mercats de la plana. Per garantir la conservació del trumfo durant tot l’any, els pagesos d’aquestes valls construïen els anomenats forats de trumfos, uns dipòsits excavats directament a terra, normalment en zones ombrívoles, orientades al nord i protegides de la calor. Aquests forats podien tenir formes diverses (circulars, rectangulars o allargades), i s’hi emmagatzemaven les patates cobertes de fullaraca o de palla, a vegades tapades amb lloses o amb branques. L’objectiu era mantenir una temperatura i una humitat constants per evitar que es fessin malbé, especialment durant l’hivern i la primavera. Els forats de trumfos formaven part del paisatge agrícola i domèstic de pobles com Fígols, Fumanya i Peguera, on es vivia en una economia d’autosuficiència complementada sovint amb el treball a les mines o als boscos. A Fumanya, per exemple, tot i ser coneguda avui dia pels jaciments de petjades de dinosaures, antigament hi havia camps treballats que proveïen els habitants d'aliments bàsics, entre els quals les patates tenien un paper clau. A Peguera, on l’altitud i l’aïllament geogràfic marcaven el ritme de la vida quotidiana, el trumfo era un dels cultius més segurs i rendibles. A Fígols, més proper a les rutes comercials, el cultiu podia combinar-se amb la venda del producte sobrant a les poblacions properes, com Guardiola o Berga.

    Massanés, Toni (1997), La cuina del Berguedà. Evolució i receptari.. Berga: L'Albí-Columna

    López-Monné, Rafael et al. (2008), Berguedà. La muntanya, la tradició, la taula. Cuina mil·lenària.. Tarragona: Arola.

    Sen, Miquel (Dir.) (2005), La cuina comarca a comarca. Berguedà.. Ciro Ediciones.

    AMADES, Joan (1950‑1956). Costumari Català – El curs de l’any. Barcelona: Salvat / Edicions 62

    AMADES, Joan. Arts i oficis. Secció específica del seu catàleg d’obres sobre cultura popular catalana