Portalada de l'església de Santa Maria Santa Fe del Penedès

Alt Penedès
A la façana principal de l'església de Santa Maria de Santa Fe
Plaça de l'Església

Coordenades:

41.38467
1.72117
393075
4582249
08249-46
Patrimoni immoble
Element arquitectònic
Modern
Barroc
XVII
1672
Bo
Inexistent
Si, IPA
Fàcil
Estructural
Privada
Bisbat de Sant Feliu de Llobregat. Pl. de la Vila 11, Sant Feliu de Llobregat
Oriol Vilanova

Portal d'entrada a l'església de Santa Maria de Santa Fe del Penedès situat a la façana principal del temple, orientada a ponent.
La porta d'entrada pròpiament dita presenta arc de mig punt adovellat, els extrems del qual es recolzen en impostes situades sobre els muntants. Adossades als muntants hi ha dues columnes d'ordre toscà amb la base i el capitell que li són pròpies. A sobre dels capitells no recolza l'entaulament com és habitual, sinó que entre ambdues columnes hi ha dues línies horitzontals formades per blocs de pedra que queden integrades a la façana a manera de falsa llinda i fris respectivament. Solament dos blocs de pedra queden sobre les columnes. Per sobre d'aquesta estructura destaca el timpà, que divideix la línia d'una arquivolta que acaba simètricament en forma de volutes. El timpà presenta decoració escultòrica en baix relleu, en aquest cas una imatge de Santa Fe amb el llit de ferro on va ser martiritzada i la palma del martiri que centra la composició. Aquesta està emmarcada per una filigrana ornamentals ordenada simètricament respecte a un eix vertical definit per dues creus, una a la part superior i una altra a la inferior de l'escultura. A les dues bandes de l'element iconogràfic descrit es pot llegir la data 1672, el número 16 a la banda esquerra i el 72 a la banda dreta.

Aquesta portalada va ser construïda l'any 1672, en el moment en què es va reformar el temple en estil barroc (veure fitxa 1, apartat "història").