Portal de can Gambús
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Nucli del Figaró
  Emplaçament
  Carrer Mn. Cinto Verdaguer. Davant les Escales de l'Àngelus.

  Coordenades:

  41.723
  2.27414
  439626
  4619277
  Número de fitxa
  08134-177
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Contemporani
  Modernisme
  Noucentisme
  Segle
  XX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Estructural
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 49206DG3199N
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Aquesta porta es un exemple de la forta influència modernista i noucentista en l'adequació dels diversos espais privats al municipi del Figaró. La seva construcció està associada al mas Gambús al qual pertany. Dins els terrenys de Can Gambús els propietaris de la finca van fer projectar una extensa tanca amb una porta principal i diverses seccions. Tot i que es desconeix l'arquitecte, aquest possiblement fou el mateix que va edificar la casa. La forma de la tanca es ondulada amb la base construïda amb pedra i un reixat en metall. A banda i banda es troben diverses figures antropomorfes sobre els brancals laterals de la porta. Es tracta concretament de dos nens esculpits en pedra i amb marcats trets d'influència humanista i realista a escala reduïda i que es troben realitzant activitats de caire lúdic i festiu.

  Portal monumental que dóna accés als jardins de can Gambús i a la casa dels guardes. La seva monumentalitat contrasta amb les figures dels nens jugant amb el gos a l'esquerra i les nenes llegint a la dreta el llibre de Obra pòstuma de mossèn Jacint Verdaguer. Escenes que interpreten les activitats pròpies de l'estiueig.

  AADD. 2004. Pas a pas. 3 excursions per conèixer la natura, el paisatge i la història de Figaró-Montmany. Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2000. Història de Figaró-Montmany. Vol. 1: Figaró abans de ser-ho, Ajuntament de Figaró-Montmany. OLIVER, J. 2004. Figaró-Montmany. Col·lecció d'imatges i records n. 136. Vienna Edicions.