Porta de l'església de Sant Feliu
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector sud del nucli urbà
  Emplaçament
  Plaça Mossèn Cinto Verdaguer

  Coordenades:

  41.94388
  2.02309
  419023
  4644007
  Número de fitxa
  08212 - 49
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Element arquitectònic
  Medieval
  Romànic
  Segle
  XII
  Estat de conservació
  Regular
  El portal romànic fou restaurat per C. Pallàs per encàrrec del Servei de Restauració de la Diputació de Barcelona. Els dos capitells interiors han estat molt maltractats i presenten greus mutilacions fins el punt que dificulten la interpretació de les escenes representades.
  Protecció
  Inexistent
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.17012
  Accés
  Fàcil
  Ornamental
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1, 08500 (Vic)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  El portal romànic de l'església parroquial de Sant Feliu Sasserra està situat a la façana sud de l'església. És un portal d'arc de mig punt adovellat amb dues arquivoltes en degradació que reposen sobre una imposta que s'estén, sota els arcs, d'un extrem a l'altre de la portalada. La imposta al mateix temps fa d'àbac de la parella de capitells en relleu sobre pla que hi ha a cada banda, els quals són sostinguts per columnes de fust força llarg que sorgeixen d'una base i que estan adossades als brancals.
  L'arquivolta interna està ornamentada amb entrellaços de vímets, mentre que l'externa ha estat cisellada amb fulles que es disposen entre cintes nuades.
  Els dos capitells interiors són esculpits amb escenes històriques amb representacions de dos conjunts de personatges, ricament treballats en la vestimenta (túniques, vestits), les formes i els detalls. Malauradament han estat molt maltractats i presenten greus mutilacions fins el punt que dificulten la interpretació de les escenes representades.
  Els dos capitells exteriors estan decorats amb elements vegetals i animals. Així el capitell exterior esquerre presenta tres àguiles representades dempeus, en posició frontal, el pit inflat, mirant de costat, amb les ales esteses i amb les urpes agafant el collarí. Aquesta representació és freqüent a la tipologia romànica catalana. El capitell exterior dret també s'inclou a una tipologia molt corrent dins el repertori català i consta de dos pisos superposats de dues tipologies diferents de fulles, plenes de nervis.

  De l'església romànica erigida el segle XI només en resten alguns murs que es van aprofitar per bastir el nou temple d'estil gòtic tardà que romanen englobats en la nova edificació. Tanmateix, s'ha conservat intacta la portalada amb la qual el segle XII fou ornamentat aquest temple.

  AADD, Catalunya Romànica. El Bages. Volum XI, Enciclopèdia Catalana, S.A, 1984.
  AADD, Bages. Aproximació al medi natural i humà de la comarca, Editorial Montblanc-Martín, Granollers, 1980
  AADD, L'arquitectura romànica a Catalunya, Institut d'Estudis Catalans, Barcelona, 1909-1918
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.