Església de Sant Feliu
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector sud del nucli urbà
  Emplaçament
  Plaça Torres i Bages

  Coordenades:

  41.94394
  2.02306
  419021
  4644013
  Número de fitxa
  08212 - 44
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Romànic
  Modern
  Contemporani
  Segle
  XI-XIX
  Estat de conservació
  Bo
  S'ha practicat diverses actuacions de restauració els anys 1994 i 1998 que ha contribuït a mantenir la església en un bon estat de conservació.
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Sant Feliu Sasserra, 1987
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.20582
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1, 08500 (Vic)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  L'església de Sant Feliu Sasserra es troba situada a l'antic centre medieval del nucli urbà, a la plaça Torres i Bages coneguda popularment com la plaça de l'església.
  És un edifici de tres naus de planta rectangular orientat a l'oest amb teulada de doble vessant coronada per una estructura esglaonada de pedra amb un arc de mig punt i una creu al capdamunt. Té annexada a la zona de tramuntana una capella construïda al segle XIX. Els murs de càrrega són de carreus regulars ben treballats i escairats, presentant cantonades diferenciades, amb algunes parets arrebossades. L'interior és de tres naus de volta de creueria que presenten les claus de volta decorades i amb nervadures que desemboquen a uns pilars que tenen columnes adossades. A l'altar s'hi troba, sobre un pedestal de fusta, una talla de Sant Feliu que porta els símbols del seu martiri.
  L'accés des de la façana oest es fa a través un cos annex, construït modernament, que sobresurt en alçada fins a mitja façana, de teulada d'una vessant flanquejat per dos cossos a mode de torre, formant un rebedor en el que es troba la porta d'accés principal, d'arc de mig punt adovellat. A banda i banda de la porta s'hi obren dues finestres, a mode d'espitllera arrodonida, essent les més petites les que es troben més a prop de la porta. A la part superior de la façana s'hi obren tres finestres juxtaposades que formen una petita galeria.
  El centre de la façana sud hi sobresurten dos contraforts. A la part esquerra hi ha la portalada romànica amb un rosetó al damunt. A sobre s'hi obre un porxo tancat per una barana de fusta. A la banda dreta s'hi obren diferents obertures: dues a mode d'espitllera a la planta baixa i dues emmarcades amb pedra al primer pis.
  Annexat a la banda dreta de la façana est arrenca des del terra el campanar de torre de l'església de Sant Feliu. Presenta tres obertures en eix vertical i a la zona de les campanes alterna una o dues finestres d'arc de mig punt amb marcada línia d'imposta a les diferents cares.
  La façana nord té annexada la capella del Santíssim construïda al 1881 que deixa un espai al davant formant un petit pati. En aquesta zona hi ha una porta emmarcada amb pedra, actualment tapiada que constituïa la porta d'accés lateral a l'església.

  L'església de Sant Feliu Sasserra, originalment dedicada a Sant Feliu, Santa Maria i Sant Joan, es trobava dins l'antic terme del castell d'Oristà, al lloc anomenat ipsa Serra. El terme d'Oristà es troba documentat des del 908, i l'església apareix citada el 946. Tot i així l'església de Sant Feliu surt denominada al 952 com a domum de Sant Feliu i com església al 997 amb funcions parroquials existents abans del 1154. Així doncs molt aviat va adquirir funcions parroquials que no deixaria fins avui en dia.
  L'església que es troba esmentada al segle X fou reedificada al segle XI i enriquida amb una portalada romànica amb capitells esculpits i arquivoltes treballades al segle XII. Va ser el 1581 que fou reedificada en gòtic tardà tot aprofitant una part de l'interior, alguns murs i la portalada. El 1881 s'hi afegí la capella del Santíssim a la banda nord i un segle més tard, als anys vuitanta, es va arranjar la façana (AADD;1984)
  Finalment als anys 1994 i 1998 s'hi ha practicat diverses actuacions de restauració que ha contribuït a mantenir-la en un bon estat de conservació.

  AADD, Catalunya Romànica. El Bages. Volum XI, Enciclopedia Catalana, S.A, 1984.
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005
  Normes subsidiàries de Sant Feliu Sasserra, 1987