Santa Magdalena
Sant Feliu Sasserra

  Bages
  Sector nord-est del nucli urbà
  Emplaçament
  Carrer Santa Magdalena

  Coordenades:

  41.94707
  2.0232
  419036
  4644361
  Número de fitxa
  08212 - 45
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Medieval
  Contemporani
  Neoclàssic
  Popular
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Alguns dels elements arquitectònics de pedra estan força erosionats i l'arrebossat del mur nord està degradat per les humitats.
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Sant Feliu Sasserra, 1987
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA.17009
  Accés
  Fàcil
  Religiós
  Titularitat
  Privada
  Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1, 08500 (Vic)
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  La capella de Santa Magdalena es troba situada al final del carrer Santa Magdalena.
  És una capella de petites dimensions orientada a ponent, d'una sola nau decorada amb un seguit de columnes i cornises de guix. Presenta una coberta amb teulada de doble vessant, la qual es troba coronada per un campanar d'espadanya d'època posterior. Els murs de càrrega són de maçoneria de pedra arrebossats i emblanquinats, deixant a la vista les cantonades diferenciades.
  La façana principal orientada a l'oest està articulada per una gran portalada emmarcada amb grans blocs de pedra regular treballada. A la llinda, s'hi troba la data de 1762 inscrita dins d'un segell. Coronant la porta s'hi ubica un frontó motllurat triangular amb els vèrtexs decorats amb petits pilars d'extrems ovalats, i amb una creu llatina al centre. Flanquejant la porta hi ha dues finestres emmarcades amb pedra. Per sobre la porta principal s'hi obre un òcul circular.
  A la façana est s'hi obre una única finestra emmarcada amb pedra, la qual queda parcialment tapada per un arbre que té al davant.
  La façana nord presenta un cos al centre que sobresurt, té alçada fins a mitja façana, teulada de doble vessant i correspon a la sagristia.

  Situada dins l'antic terme d'Oristà, al lloc de Sasserra, on sorgí la població actual de Sant Feliu Sasserra, no degué passar de capella de la població. L'església apareix esmentada el 1288 tot i que l'actual edificació no conserva cap resta d'època romànica. L'edifici conservat actualment d'estil neoclàssic fou bastit sota la nova advocació a Sant Salvador d'Horta el 1762 segons mostra la data de la llinda.

  AADD, Catalunya Romànica. El Bages. Volum XI, Enciclopèdia Catalana, S.A, 1984.
  AADD, Guia del Bages. Els municipis i el seu patrimoni històric, artístic i natural, Centre d'Estudis del Bages, 2003
  Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005
  Normes Subsidiàries de Sant Feliu Sasserra, 1987