Sant Julià de la Cirera
Sant Feliu Sasserra

Sector sud del terme municipal
    A 400 metres per pista forestal de la carretera B-431 punt quilomètric 61,5

XI
    Dolent
    No es conserva cap element identificable amb l'església a part de diverses pedres parcialment colgades.
    Sí, IPA.17023
    Bisbat de Vic. c/ Santa Maria, 1, 08500 (Vic)
    Jordi Compte i Marta Homs

Sant Julià de la Cirera es troba situada sobre un turó a la banda de ponent del riu d'Ases entre les masies de Coll de Bassa i la Cirera.
    De l'antiga església de Sant Julià de la Cirera només en queden poques restes dels fonaments de la planta colgats per la vegetació i els arbres que han crescut arreu. Sembla que constava d'una nau rematada per un absis, probablement essent una construcció romànica erigida al segle XI.

L'església de Sant Julià de la Cirera es trobava dins l'antic terme del castell d'Oristà, prop d'on sorgí el castell de Sa Cirera. En un principi tingué consideració de parròquia, però aviat la perdé.
    El lloc de Cirera es troba documentat des del 952 quan apareix una villa Ciresia, i l'església es troba citada al 1034 com a Sant Julià de Ciresia. La funció de parròquia s'esmenta en una llista de totes les parròquies del bisbat d'abans del 1154 com a parròquia de Ciresia. Segurament a causa de la despoblació ocasionada per la Pesta Negra del 1348, en una altra llista de parròquies del 1361 ja no hi figura. A partir d'aquest moment passà a ser sufragània o capella de Sant Feliu Sasserra tal com surt reflectida el 1685 quan es parla de Sant Julià de la Cirera com a una capella rural (AADD;1984)
    S'abandonà la capella al segle XVIII tot i que en una visita pastoral al 1724 encara s'hi oficiava (AADD;2003)

AADD, Catalunya Romànica. El Bages. Volum XI, Enciclopèdia Catalana, S.A, 1984
    AADD, Sant Feliu Sasserra. Capital històrica del Lluçanès: dels orígens als nostres dies, Centre d'estudis del Bages i Centre d'estudis del Lluçanès, 2003
    Inventari del Patrimoni Cultural Immoble de Catalunya de Sant Feliu Sasserra, Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya, revisat a l'octubre de 2005.