Pont Cal Xalet
Vallcebre

  Berguedà
  l'Obac
  Emplaçament
  Carretera B-400 travessant el poble, trencant a mà esquerra direcció Belians.
  1150

  Coordenades:

  42.20205
  1.82075
  402646
  4672883
  Número de fitxa
  08293 - 137
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Obra civil
  Contemporani
  Popular
  Segle
  XIX
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL, aprovat el 19/05/2010 pel Consell Comarcal
  Accés
  Fàcil
  Social
  Titularitat
  Pública
  Ajuntament Vallcebre
  Autoria de la fitxa
  Anna Junyent Traserra / OPC. Cortés Elía, María del Agua

  Petit pont que passa per sobre el Torrent del Forat Negre en l'antic camí ral que passava pel poble de Vallcebre. Petita construcció de pedra i morter amb arc de mig punt. Avui dia la carretera cap al Barri de Belians passa una mica més al nord. Per passar pel pont s'agafa l'antic camí.

  La cronologia del pont és imprecissa, ja que podria respondre a un tipus d'obra del segle XII-XIII però amb característiques constructives que també es van utilitzar fins al segle XIX. A finals del XIX es va fer una consolidació que probablement modifiquès els elements de més antiguïtat. L'any 2010 es va fer una nova consolidació del conjunt.

  Forma part del Camí Ral que unia el nucli del poble amb altres ravals del municipi, i amb els pobles de Fígols i Sant Corneli.

  Aquest camí ha estat rehabilitat recentment com a Sender dins de la Xarxa de Camins de l'Alt Berguedà, coordinada des del Consorci de Turisme de l'Alt Berguedà. El camí fins ara era freqüentment transitat per veïns del municipi, per senderistes, rutes a cavalls, rutes amb BTT, etc…. El tram d'aquest camí a tocar del pont destaca per la presència de murs de pedra seca, per l'aterrassament del terreny realitzat el segle passat amb fins ramaders i agrícoles, i permetre el trànsit de mules i carruatges per aquest camí.