Pla del cementiri
Figaró-Montmany

  Vallès Oriental
  Puiggraciós
  Emplaçament
  Les Planes. Camí de la Garriga a Puiggraciós.

  Coordenades:

  41.69757
  2.25463
  437979
  4616467
  Número de fitxa
  08134-7
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Jaciment arqueològic
  Romà
  Segle
  IaC-IIIdC.
  Estat de conservació
  Regular
  Poc conservat
  Protecció
  Legal
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  03
  Accés
  Fàcil
  Productiu
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 006A00006
  Autor de la fitxa
  Anna M. Gómez Bach

  Jaciment situat al Pla del cementiri al Serrat de l'Ocata, i a la zona de les Planes. Es troba a l'aire lliure i es tracta d'un lloc d'enterrament en inhumació col·lectiva, atribuïda a una necròpolis d'època romana. Es troba prop d'uns camps d'avellaners en un dels vessants coneguts amb el nom de les Planes a la Serra que baixa cap els Tremolencs i al sud del camí de carro que va cap els Tremolencs. És una zona saulonenca amb una suau pendent amb feixes i vorejada d'alzina i pineda. Zona on han aparegut diversos fragments de tègula que associades al topònim de Pla del Cementiri van fer pensar a L. Villaronga en una zona d'enterrament.

  Actualment tan sols es conserven alguns fragments molt petits de tègula segons la fitxa de l'Inventari de Patrimoni Arqueològic de Catalunya feta per Albert Bacaria al 1983.

  La ocupació humana d'aquest territori queda evidenciada en època ibèrica i presenta continuitat en el període posterior. Una mica millor és la informació disponible sobre el període romà, gràcies a les troballes d'alguns fragments ceràmics i, sobretot, el pas de la via romana del Congost. Aquesta ocupació quedaria també evidenciada amb el jaciment del Pla del Cementiri, que sembla correspondre a una necròpolis d'època romana. Segurament la xarxa de comunicacions actuà com a l'eix principal de la presència romana a partir del segle II aC, tal com correspon a una zona muntanyenca i feréstega en què l'abast de la colonització pròpiament dita devia contrastar amb la romanitzada plana vallesana.

  Fitxa IPAC: Albert Bacaria. Data: XII-1983.