Pessebre Vivent Els Prats de Rei

Anoia
Vila dels Prats de Rei
Al nucli urbà de la vila dels Prats de Rei.
608

Coordenades:

41.70552
1.54159
378661
4618109
08170-99
Patrimoni immaterial
Manifestació festiva
Romà
Contemporani
Popular
XX
1972
Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra
Bo
Inexistent
Obert
Lúdic
Pública
Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
Jordina Sales Carbonell

Entre els dies 26 de desembre i l'11 de gener, se celebra cada any als Prats de Rei el Pessebre Vivent. Aquest Pessebre consisteix en la representació dinàmica de varis episodis del naixement de Jesús al llarg de cinc escenaris diferents repartits pel centre històric de la vila de Prats. Els protagonistes i els realitzadors dels decorats i de l'atrezzo són la mateixa gent del poble, que es vesteix segons l'ambient de la Judea del segle I que va veure néixer Jesucrist.
Durant l'edició de Nadal de 2016 les escenes van ser les següents: la primera va tenir lloc a la zona coneguda com 'la muralla', a l'entrada del poble, on es va ballar una dansa persa, va aparèixer un profeta i s'hi representaren diversos oficis tradicionals; en el segon escenari s'hi va representar l'Anunciació; en el tercer, la visita de Maria a Santa Elisabet i el cens ordenat per l'emperador August que va comportar el viatge de Josep i Maria de Natzaret a Betlem; en el quart, ubicat a la Plaça Major, s'hi representaren diferents escenes del Nou Testament, entre elles el naixement, l'adoració dels pastors, la fugida a Egipte o la matança dels innocents; al cinquè escenari Jesús conversa amb els seus pares. Després de les representacions, es va oferir pa i espetec a tot el públic
Les representacions disposen de la seva pròpia música, composta especialment per a l'esdeveniment, essent així l'únic pessebre vivent de Catalunya que en té. Durant la representació del Pessebre Vivent també se sol ballar la tradicional Dansa dels Quatre Cantons.

IMATGE 1: Pessebre Vivent el Nadal de 2011 (foto: anoiadiari.cat).
IMATGE 2: Pessebre Vivent el Nadal de 2016 (foto: anoia diari.cat).

Durant els primers anys en que es va començar a representar el Pessebre a Prats de Rei (1972), aquest consistia en un sol pla estàtic, però el Pessebre va anar evolucionant en complexitat i actualment es representen les escenes de forma dinàmica al llarg de cinc escenaris diferents. La música de les representacions, titulada 'Nadal El Pessebre Vivent dels Prats de Rei' per a orquestra, cors i soprano solista, la va composar Valentí Miserachs, organista, director de cor i compositor, i va ser estrenada a Roma l'any 1987. El Pessebre es va començar a organitzar l'any 1972 i el Nadal de 2016-2017 s'ha celebrat la 45ª edició.