Pessebre Vivent Els Prats de Rei

  Anoia
  Vila dels Prats de Rei
  Al nucli urbà de la vila dels Prats de Rei.
  608

  Coordenades:

  41.70552
  1.54159
  378661
  4618109
  08170-99
  Patrimoni immaterial
  Manifestació festiva
  Romà
  Contemporani
  Popular
  XX
  1972
  Agrupació Cultural i Recreativa Sigarra
  Bo
  Inexistent
  Obert
  Lúdic
  Pública
  Ajuntament dels Prats de Rei. Plaça Major, 1 (08281 Els Prats de Rei)
  Jordina Sales Carbonell

  Entre els dies 26 de desembre i l'11 de gener, se celebra cada any als Prats de Rei el Pessebre Vivent. Aquest Pessebre consisteix en la representació dinàmica de varis episodis del naixement de Jesús al llarg de cinc escenaris diferents repartits pel centre històric de la vila de Prats. Els protagonistes i els realitzadors dels decorats i de l'atrezzo són la mateixa gent del poble, que es vesteix segons l'ambient de la Judea del segle I que va veure néixer Jesucrist.
  Durant l'edició de Nadal de 2016 les escenes van ser les següents: la primera va tenir lloc a la zona coneguda com 'la muralla', a l'entrada del poble, on es va ballar una dansa persa, va aparèixer un profeta i s'hi representaren diversos oficis tradicionals; en el segon escenari s'hi va representar l'Anunciació; en el tercer, la visita de Maria a Santa Elisabet i el cens ordenat per l'emperador August que va comportar el viatge de Josep i Maria de Natzaret a Betlem; en el quart, ubicat a la Plaça Major, s'hi representaren diferents escenes del Nou Testament, entre elles el naixement, l'adoració dels pastors, la fugida a Egipte o la matança dels innocents; al cinquè escenari Jesús conversa amb els seus pares. Després de les representacions, es va oferir pa i espetec a tot el públic
  Les representacions disposen de la seva pròpia música, composta especialment per a l'esdeveniment, essent així l'únic pessebre vivent de Catalunya que en té. Durant la representació del Pessebre Vivent també se sol ballar la tradicional Dansa dels Quatre Cantons.

  IMATGE 1: Pessebre Vivent el Nadal de 2011 (foto: anoiadiari.cat).
  IMATGE 2: Pessebre Vivent el Nadal de 2016 (foto: anoia diari.cat).

  Durant els primers anys en que es va començar a representar el Pessebre a Prats de Rei (1972), aquest consistia en un sol pla estàtic, però el Pessebre va anar evolucionant en complexitat i actualment es representen les escenes de forma dinàmica al llarg de cinc escenaris diferents. La música de les representacions, titulada 'Nadal El Pessebre Vivent dels Prats de Rei' per a orquestra, cors i soprano solista, la va composar Valentí Miserachs, organista, director de cor i compositor, i va ser estrenada a Roma l'any 1987. El Pessebre es va començar a organitzar l'any 1972 i el Nadal de 2016-2017 s'ha celebrat la 45ª edició.