Perers
Moià

    Moianès
    A l'est de la vila. N-141-C direcció Vic. Indicació a la carretera.
    Emplaçament
    Construïda en una zona anomenada Parés prop de dues rieres normalment seques.

    Coordenades:

    41.80816
    2.14089
    428637
    4628833
    Número de fitxa
    08138 - 100
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Modern
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Fàcil
    Residencial
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 08137A010000440000IW
    Autoria de la fitxa
    Cristina Casinos

    Masia de planta rectangular de tres pisos amb teulada a dues vessants amb ràfec d'una línia de lloses. L'accés, al sud, conserva una portalada de fusta amb teulada a dues vessants des de la qual surt el mur de maçoneria amb carreus bastants regulars que envolta el conjunt.
    Conserva el barri pavimentat amb lloses des d'on es distribueixen els diversos coberts. El cobert-paller situat a l'esquerra del barri és porxat i conserva l'estructura de l'embigat i la teulada a una vessant amb ràfec de lloses de pedra amb inclinació fora mur, té dues grans finestres obertes que donen a l'exterior. Les finestres de tot l'edifici són d'estil clàssic amb pedra gres i algunes d'elles tenen motllura perimetral i ampit també motllurat. En una de les de la façana sud hi ha inscrita la data: "1771" i a la façana de ponent hi ha una llinda amb arc ogival i s'observa un contrafort entre la vegetació.
    A pocs metres de la façana sud hi ha dos coberts de planta rectangular adossats amb teulada a una vessant.

    Tot l'edifici té grapes de rehabilitació i la façana de ponent i tramuntana una canalització exterior de ferro.
    Quan la família que actualment és propietària de la masia la va comprar, es van trobar amb un edifici en bastant mal estat, pràcticament en ruïnes.
    Hi ha una llegenda sobre la casa que dóna l'explicació de per què quan la van comprar estava pràcticament en runes i és que una gerra plena de monedes d'or havia estat enterrada en algun lloc de la masia. La gent de tant anar-hi a buscar l'or havia fet molts forats i havia trencat murs sense fins al moment trobar res.

    Mas documentat des del segle XIV. Tot i formar part del terme de Moià, pertany a la parròquia de Santa Coloma Sasserra. Va ser considerablement ampliat al segle XVIII. Els darrers propietaris de la família Parés el varen vendre el 1975: la propietat va ser fragmentada entre els diferents compradors. La darrera propietària va donar tres mil·lions de pessetes procedents de la venda del mas per iniciar les obres de construcció de l'Hospital Residència de Moià.

    Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 117-118. Moià.