Passarell
Moià

  Moianès
  A nord-est de la vila - Seguint el carrer de Passarell direcció a l'embassament.
  Emplaçament
  Es troba prop de la riera que porta el seu nom així com de la font de Passarell.

  Coordenades:

  41.82541
  2.10112
  425353
  4630782
  Número de fitxa
  08138 - 101
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Any
  1708
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Inexistent
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 08137A013000700000IH
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Masia de planta rectangular que ha patit moltes reformes i ampliacions amb teulada a dues vessants i ràfec amb una línia de rajola i amb testers de fusta. L'accés que es fa servir actualment a l'edifici és encarat a tramuntana. Una de les finestres del pis superior té una inscripció a la llinda: " Crismó 16-1Crismó 5-81 Crismó ".
  La majoria de les finestres tenen motllura perimetral i algunes ampit també motllurat.
  Al sud té un cos annexat de planta rectangular simètrica al cos principal actual. A la porta de l'accés actual (façana nord) hi ha una data incisa al dintell: "1708".
  A pocs metres d'aquesta façana hi ha un cobert de carreus regulars i maons als angles de l'edifici, l'antiga pallissa, amb teulada a dues vessants molt reformada, annexat a aquest hi ha un altre cobert porxat on en un dels carreus hi ha inscrita, verticalment, la data: "1788". En una de les llindes del balcó de llevant del tercer pis hi ha una data inscrita: "1777".
  L'accés original està al nord-est on s'observen dues portes adovellades, la més antiga podria ser del s. XVI i l'altre, més moderna que la que dona accés actual a l'edifici, de quatre pisos més golfes. A la façana de ponent hi ha nou finestres disposades asimètricament i pertanyents a diferents èpoques.
  A pocs metres de la façana de llevant hi ha una capella de planta basilical amb porta d'accés a l'oest i motllura perimetral amb teulada a dues vessants amb ràfec amb tres línies mixtes (rajola, teula, rajola) pintada en blanc, actualment en bastant mal estat que fa de magatzem.

  Algunes de les teules de la teulada tenen inscrit el taller de construcció i l'any de les mateixes. El masover, J. Enric, en guarda per si algun dia s'han de canviar.

  Està documentada des de l'any 1240, però no es conserva pràcticament res de llavors.
  Al 1788 es va ampliar profundament i el 1883 es va edificar la petita capella dedicada a Santa Anna que està pràcticament en ruïnes.
  A prop d'ella hi ha l'embassament i la font de l'Avi que va donar aigua per primer cop al poble de Moià.

  Enric, J(2007), font oral.
  Ubals i Picanyol, D ( 2001); " Les Masies de Moià ". Pàg. 119-120. Moià.