Penafel / Penyafel Santa Margarida i els Monjos

Alt Penedès
El topònim de Penafel ja determina una zona de referència al municipi
Al camí que uneix els Monjos amb el nucli de Moja (al terme d'Olèrdola)

Coordenades:

41.31675
1.68365
389823
4574756
08251-4
Patrimoni immoble
Edifici
Medieval
Romànic
Modern
Barroc
Contemporani
XIII-XVII
Bo
Legal
  • BCIN
  • National Monument Record
  • Domèstic
BCIN R-I-51-5692
si, IPA 1581
Fàcil
Residencial
Privada
Harpeu, SA C. Trias i Giró, 21. Sta. Margarida i els Monjos
Tríade scp

Edifici de grans dimensions situat a pocs metres de la capella de la Mare de Déu de Penafel. És compost de planta baixa, un pis amb finestrals de pedra picada, i golfes sota coberta a quatre vessants. Una galeria d'arquets de mig punt ressegueix tot el perímetre de les golfes sota el ràfec. La façana presenta una composició asimètrica, amb un portal d'arc rebaixat i guardapols enmig, i una porta a la seva dreta oberta a mitja alçada. A sobre d'aquesta, hi ha una fornícula que conté una creu de pedra esculpida amb la Mare de Déu, on es pot llegir amb dificultat una data: 170?. Les cantonades de l'edifici estan fetes amb carreus escairats. L'edificació té alguns annexes amb entrada per un baluard. A la part de la façana que dóna a l'interior hi ha unes gàrgoles cilíndriques i de pedra.

Documentalment, la casa s'esmenta el segle XIII (1226), tot i que en el segle XII (1131) s'esmenta el nom de "Penna Fedel" en algun document.

GIRONA GALIMANY, Jaume (1985). Les nostres masies. Programa de la Festa Major 1985. Sta. Margarida i els Monjos. ROSSELLÓ RAVENTÓS, Joan (1986). Inventari de patrimoni arquitectònic de Catalunya. L'Alt Penedès. Generalitat de Catalunya. Barcelona.