Pedrera de can Manau
Vallirana

    Baix Llobregat
    Carretera N-340, km.1234 - Casetes Montané
    Emplaçament
    Dins del recinte de l'empresa Manau
    271m

    Coordenades:

    41.37776
    1.91814
    409535
    4581258
    Número de fitxa
    08295-693
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Obra civil
    Contemporani
    Popular
    Segle
    XIX-XX
    Estat de conservació
    Bo
    Protecció
    Inexistent
    Accés
    Restringit
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 9614901DF0891S
    Autoria de la fitxa
    Adriana Geladó Prat

    Explotació geològica situada dins del recinte de l'esmpresa Manau i actualment en desús. Geològicament parlant el terme de Vallirana té dues zones ben diferenciades: el sector muntanyós (unitat Garraf-Ordal) i el sector de la vall del Llobregat (condicionat per la falla del Llobregat). Dins del terme bàsicament afloren les argiles, els gresos (roques d'origen sedimentari) i els diferents nivells de calcàries i dolomies, amb petits afloraments de guixos rosats, que han caracteritzat el perfil del terme.

    Les característiques geològiques del municipi han fet que l'extracció de la pedra fos una de les principals activitats econòmiques al llarg del temps. Una part molt important de la població treballava tant a les pedreres com als forns de calç i a les mines. La pedra autòctona (sobretot calcària) era idònia per donar-li un ús industrial. Amb la matèria prima que s'extreïa d'aquesta pedrera elaboraven calç hidràulica, que es presentava en forma de pols i se'n podia fer morter de sorra, així com ciment "lento".

    AMICS DE VALLIRANA (2007). La Vallirana del segle XX. Imatges i Memòria. Vallirana: Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat, p. 95. OLLÉ DORCA, Francesc (2010). "El treball de la pedra a Vallirana". Materials del Baix Llobregat, 6, p. 64-65.