Passarel·la dels Mussons Torrelavit

Alt Penedès
Barri dels Mussons
Salvant el riu, entre el final del carrer de la Font i el barri dels Mussons.
199 m

Coordenades:

41.44796
1.72506
393504
4589271
08287-129
Patrimoni immoble
Obra civil
Contemporani
XX
1913
Bo
Restaurat al 2008
Inexistent
Fàcil
Social
Pública
Ajuntament de Torrelavit. c/del Molí, 29, Torrelavit
Oriol Vilanova

Passarel·la que salva el desnivell format pel riu de Bitlles al seu pas pel sector del barri dels Mussons, comunicant així el barri homònim amb el nucli urbà de Torrelavit. El pont té una longitud total aproximada d'uns 72 m, i està dividit en dos trams: des de l'extrem més proper al nucli urbà de Torrelavit hi ha un primer tram, de 47 m de longitud i una amplada de 2,25 m. El segon tram té una longitud d'uns 25 m i una amplada de 1,60m. El pont es suporta sobre pilars de maó.

Va ser restaurat l'any 2008 (neteja del rovell, reforç dels pilars d'obra i esbrossat de la zona).

El pont de Cal Mussons va ser construït el 1912 i inaugurant l'any 1913. L'any 1921, una riuada se l'emportà i va haver de ser refet novament. El 14 de setembre 2008 es van inaugurar les obres d'urbanització del passatge del carrer de la Font i les obres de rehabilitació del pont de vianants de Cal Mussons impulsades per l'Ajuntament de Torrelavit i executades per l'empresa Construccions Francesc Ruiz.Totes dues actuacions comportaran millores evidents per a la qualitat de vida dels veïns d'aquesta part del poble i suposen una millora destacable pel que fa a la recuperació del casc antic de Torrelavit. La primera fase de restauració del pont de Cal Mussons es va realitzar l'any 2009 i va consistir a netejar l'estructura metàl·lica del pont mitjançant un sistema de rentat d'aigua a pressió aconseguint retirar tot el rovell existent. Posteriorment es van pintar les baranes de color grana. En la segona fase, que s'ha fet aquest any, s'han restaurat els pilars d'obra on es recolza el pont, que estaven força malmesos, i s'ha desbrossat la part de sota del pont. També s'ha substituït la passarel·la existent que porta fins al pont per una passarel·la de lloses de formigó, així com les baranes que hi havia fins ara. Amb aquests treballs s'ha recuperat una peça històrica del poble. Properament està previst procedir a la restauració de l'antic safareig ubicat en aquesta mateixa zona.Un cop finalitzades les obres del pont, la mateixa empresa s'ha encarregat de dur a terme lar urbanització del passatge de la Font. Els treballs han consistit a substituir la xarxa de clavegueram i la d'aigua potable, així com la instal·lació de la canalització de les aigües pluvials, acabant-se l'obra amb un recobriment de llambordes a tot el passatge. En el transcurs de l'acte d'inauguració els veïns van tenir l'oportunitat de contemplar les millores a peu d'obra acompanyats per les autoritats municipals.

A.A.V.V. (2009): "Torrelavit. Mirades creuades". Edicions i Propostes Culturals Andana. Vilafranca del Penedès, p. 15.
LLORAC I SANTIS, Salvador (2003): "Torrelavit. Ahir i avui d'un poble del Penedès". Edita: Ajuntament de Torrelavit, p. 142.
EL CEP (2008): "Inaugurades les obres de millora del pont del Cal Mussons
i del passatge del carrer de la Font de Torrelavit" dins EL CEP n. 35, p. 6 (sense autoria)
RAQUEL LACUESTA, XAVIER GONZÁLEZ , LUÍS CASALS (2008). Ponts de la província de Barcelona, comunicació i paisatge. Pàg.135 Diputació de Barcelona.