Paller de Muntana Casserres

  Berguedà
  Sant Pau de Casserres, al Pla de Sant Pau
  Accés des de la Ctra. BV-4132
  572

  Coordenades:

  42.02168
  1.83699
  403714
  4652838
  08049-217
  Patrimoni immoble
  Edifici
  Modern
  Popular
  XVI
  1559
  Bo
  Caldria refer el terra de fusta de l'antic paller que estava ubicat a la planta pis.
  Inexistent
  Fàcil
  Productiu
  Privada
  08048A00400022
  Jordi Montlló Bolart

  Paller als quatre vents, de planta quadrangular (10'8 x 11 metres) i una alçada de 6'7 metres, que consta de planta baixa i pis amb la coberta de teules àrabs a dues aigües, acabada en ràfec i el carener perpendicular a la façana principal, orientada a llevant. Estructura de fusta i paraments de pedra de maçoneria amb carreus cantoners.
  La façana principal té una composició simètrica a partir de dos eixos de verticalitat que es formen en planta baixa per dues grans arcades de mig punt adovellades amb porta de fusta de dos ventalls; i a la planta primera dues grans obertures de llinda recta, amb la llinda i brancals de pedra treballada. Una d'aquestes llindes es va gravar l'any 1559. Finalment s'observa, centrada, una petita obertura que correspondria a un petit altell de fusta amb ampit, llinda i brancals de pedra treballada. L'escala d'accés a la primera planta es troba a l'angle dret de la façana principal, els tres primers graons són de pedra i la resta de fusta.
  Adjunt al paller hi ha un gran porxo amb teulada de fibrociment i dos coberts més.

  A l'interior del paller es guarden tres carros , una mola de caixa feta amb un tronc d'alzina, desgranadores pel blat de moro, dalles, gerres, lleteres, arades de tracció animal, ensulfatadores i altres eines relacionades amb les tasques agrícoles.

  L'antiguitat d'aquest paller ve ben definida per la llinda que indica el seu any de construcció en el 1559.
  L'incendi de 1994 en va afectar l'estructura de fusta, però s'ha mantingut dempeus, tot i que ara només s'utilitza per magatzem d'estris a la planta baixa.

  AJUNTAMENT DE CASSERRES (2011). Pla Especial Urbanístic del Catàleg de masies i cases rurals en sòl no urbanitzable. Casserres (Berguedà).