Al costat del camí entre Can Dispanya i Sant Ponç de Corbera.
Emplaçament
A la vall de Sant Ponç, al sud-oest de Corbera, dins les muntanyes de l’Ordal.
Coordenades:
41.402075817934
1.9118671042434
409044
4583965
Classificació
Número de fitxa
08068 - 128
Patrimoni natural
Tipologia
Espècimen botànic
Segle
XVIII - XIX
Estat de conservació
Bo
Es troben en estat d’abandó i, per tant, en perill de desaparèixer.
Protecció
Legal
Xarxa natura 2000
Natura 2000
–
Lloc d’importància comunitària
Oliveres centenàries que caldria inventariar i protegir. l’EIN Muntanyes de l’Ordal.
Accés
Fàcil
Productiu
Titularitat
Privada
08067A003000020000AJ
Autoria de la fitxa
Juana María Huélamo Gabaldón - Kuanum
Descripció
El conjunt d'oliveres de Sant Ponç de Corbera està format per diversos exemplars arboris de l'espècie Olea europaea.
Aquestes oliveres formen part d'una antiga zona agrícola terrassada, situada entre Can Dispanya i el monestir de Sant Ponç, tot i que avui en dia es troben abandonades.
El cultiu de l'olivera ha estat tradicional a Cervelló, com es pot veure a l'interior del mas de Ca n'Esteve, on es conserva un molí d'oli, testimoni de la importància d'aquest cultiu i la seva posterior transformació en oli.
Paisatgísticament, les oliveres estan incloses dins d'una zona més ampla que comprèn l'espai natural marcat pels fons de Can Dispanya i de Boca de Llop, així com el Serral Llarg fins a Sant Ponç. Als boscos del voltant creixen pinedes de pi blanc, acompanyades d'una vegetació molt variada (Margall, 2018: 29).
A prop hi ha un element natural de primer ordre, el lledoner de Sant Ponç.
Aquest conjunt d'oliveres centenàries, no són úniques al municipi.
A la zona d'en Jepic, sota la Penya Roja, hi ha elements únics a la comarca d'exemplars d'aquesta mateixa espècie arbòria, reflex persistent d'aquest cultiu tradicional.
Història
L'olivera i el seu conreu són un dels coneixements i oficis que, juntament amb els que es relacionen amb la vinya han determinat el desenvolupament social, econòmic i paisatgístic de Cervelló fins a arribar la indústria que va impulsar l'economia del municipi.
Es tracta d'unes oliveres centenàries.
Al segle XIX Cervelló produïa blat, vi, oli, llegums i molt especialment, llenya (Madoz: VI, 337). Avui dia, el cultiu d'oliveres és testimonial a Cervelló i es concentra en alguns pocs indrets del terme, com és aquest cas.
Bibliografia
MADOZ, P. (1849) Diccionario geográfico-estadístico-histórico de España y sus posesiones de ultramar. Madrid : Est. literario-tipográfico de P. Madoz y L. Sagasti.
MARGALL, Meritxell; MIRALLES, Jordi. (2018) Diagnosi dels espais lliures - municipi de Cervelló. Informe tècnic. Barcelona: Oficina Tècnica de Planificació i Anàlisi Territorial SITXELL, Diputació de Barcelona.