Mural mosaic romà al xamfrà entre c/ Padro i c/ Anselm Clavé Ripollet

Vallès Occidental
Nucli urbà de Ripollet (08291)
Xamfrà entre c/ Padró i c/ Anselm Clavé, muntat al mur

Coordenades:

41.49696
2.15611
429563
4594270
08180-25
Patrimoni moble
Element urbà
Contemporani
XX
1965
Brull, Josep Maria
Bo
Inexistent
Fàcil
Social
Privada
Ernest Boquet Giménez
J Douet

Mosaic policrom realitzat amb rajoles de pedra que ocupa el xamfrà entre els carrers Padró i Anselm Clavé. El mosaic, a l'estil figuratiu, és una al·legoria del món rural i industrial, on un home porta un engranatge entre símbols de la indústria, xemeneies, avions, fàbriques, etc., i una dona fa tasques domèstiques o rurals. Simbolitza la transformació del Ripollet rural al Ripollet industrial.

Trobem d'altres obres de Josep Maria Brull al CIP Molí d'en Rata, a l'Església Parroquial, al Pavelló d'esports Joan Creus i un mosaic al Cementiri Municipal.

L'escultor Josep Mª Brull i Pagès va néixer a Ascó (Ribera d'Ebre) el 15 d'abril de 1907 però va passar la major part de la seva infantesa a Tivissa (Ribera d'Ebre). Va estudiar magisteri i l'any 1927 obtingué una plaça de mestre a Ripollet on va entrar en contacte amb el món cultural de Sabadell. Va començar l'aprenentatge de les arts plàstiques amb el mestre Antoni Vila Arrufat a l'Escola Industrial d'Arts i Oficis de Sabadell i més tard a la Llotja de Barcelona, on va estar en contacte amb artistes com Vila Cinca, Josep Clarà i Martí Casadevall. El triomf franquista li suposa la pèrdua del títol de magisteri i és apartat de l'escola pública, però a partir de 1944 va poder començar a donar classes a l'Escola Industrial i d'Arts i Oficis de Sabadell, tasca que continuaria durant 30 anys. Va exposar des del 1943 ininterrompudament fins al 1982, obtenint nombrosos premis i destacant també pels seus mosaics, com a escultor pessebrista i ceramista. Va morir a Ripollet el 9 d'agost de 1995 a l'edat de 88 anys. Escultor figuratiu, l'obra de Josep Maria Brull és d'esperit noucentista i reivindica les arrels mediterrànies. La dona, el nu, el retrat infantil, la maternitat com a representació de la unió entre tradició i modernitat, la gent del mar, les escenes costumistes i el treball rural són temes que es repeteixen de manera continuada en l'obra de l'autor.L'any 2007 es va celebrar l'Any Brull.

AA.DD (2007) Brull i Pagès (1907-1995). Ver la síntesi. Reedició amb motiu del centenari del naixement de Josep Mª Brull. Ripollet. AA.DD, (2001) Les pintures murals catalanes Institut d'Estudis Catalans [1907], Barcelona