Molí del Ral
Malla

    Osona
    Camí del Ral
    Emplaçament
    S'hi accedeix des del camí del Ral, per un camí a l'esquerra abans d'arribar al mas

    Coordenades:

    41.89423
    2.25953
    438574
    4638298
    Número de fitxa
    08111 - 47
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Popular
    Segle
    XIV
    Estat de conservació
    Dolent
    La coberta es troba en mal estat i pateix deficiències estructurals.
    Protecció
    Legal
    P.E.U. Catàleg de Masies i Cases Rurals 2010
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    001407400DG33H0001RS
    Autoria de la fitxa
    Marta Lloret Blackburn - Antequem, S.L.

    El molí del Ral és un edifici d'origen medieval situat a la confluència de la riera de Tona i el riu Gurri. És de planta irregular, consta de soterrani, planta baixa i pis i té la coberta a dos vessants amb el carener paral·lel a la façana. S'hi accedeix des de migdia per un portal amb llinda de fusta que descansa sobre impostes i brancals de pedra carejada. El portal queda cobert per una galeria de dos nivells d'incorporació més recent. L'estructura té poques obertures, la majoria amb llinda de fusta o bé arrebossades. Al costat de llevant, situat en una cota superior, hi havia l'antiga bassa i encara s'hi pot observar el cup semicircular fet de carreus de pedra. El parament dels murs és de pedra lligada amb argamassa, revestits amb morter.

    La primera notícia del molí del Ral es remunta a l'any 972, quan Adalbert i la seva esposa Guisla adquireixen un molí amb el rec i la resclosa del riu Gurri, dins el terme del castell de Taradell i en terres de Montells inferior, que afronta a llevant amb el riu Gurri i a tramuntana amb el riu Tona. Segons Antoni Pladevall (1995: 46), aquest seria l'antecedent del molí del Ral. El ple domini de l'alou del Ral, que incloïa el mas i el molí, va ser adquirit l'any 1201 pel prior Bernat del monestir de Santa Maria de l'Estany - que fins aleshores hi tenia drets- a Pere Ramon de Taradell, la seva muller Ermesenda, als seus fills i a Tiburgis de Taradell. En el Capbreu que fa el senyor de Taradell l'any 1339 hi consten diversos molins del riu Gurri, entre els quals hi ha el del Ral.

    JORDÀ, R. (1988). Els molins fariners hidràulics d'Osona. Treball de fi de carrera, Escola Universitària d'Arquitectura Tècnica. Inèdit.
    PLADEVALL, A. (1957). "El Castillo de Taradell", Ausa. Vic: Patronat d'Estudis Ausonencs.
    PLADEVALL, A. (1995). Taradell: Passat i present d'un terme i vila d'Osona. I Dels orígens a finals del segle XVIII. Taradell: Ajuntament de Taradell; Vic: Eumo Editorial.
    Pla Especial de Catalogació de les Masies i Cases Rurals de Malla. Ajuntament de Malla, 2010.