Molí del Marçal
Prats de Lluçanès

    Osona
    Sector nord-est del terme municipal
    Emplaçament
    A 1500 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 2'400

    Coordenades:

    42.01769
    2.04067
    420572
    4652185
    Número de fitxa
    08171-32
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Jaciment arqueològic
    Modern
    Popular
    Segle
    XVIII
    Estat de conservació
    Dolent
    Només es conserven parts del mur que delimitaven la bassa i alguns trams dels murs que delimitaven l'edifici del molí
    Protecció
    Legal
    BPU
    Pla d'Ordenació Urbanística Municipal. Tipus de protecció: Tipològica
    Accés
    Fàcil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. cad.: 003A00002
    Autoria de la fitxa
    Jordi Compte i Marta Homs

    El molí del Marçal està ubicat als peus del rec de Generes, al nord del Marçal i a uns metres del pont del Marçal, en un punt enclotat en els anomenats camps de l'horta, a l'extrem nord-est del terme municipal. Es tracta d'un antic molí del que només se'n conserven alguns murs a tocar del rec de Generes. A la part més propera al rec s'hi observen les runes de l'edifici del molí, amb murs de càrrega de maçoneria de pedra que arriben fins alçades d'entre un i dos metres, delimitant una estructura de planta rectangular amb les restes d'alguna divisió interna. Sobre aquestes runes s'alça el mur que delimitava la bassa, també formats amb maçoneria de pedra. De la bassa, de forma triangular, se'n conserven parts dels murs que la delimitaven, especialment la part que es troba més a prop de l'edifici del molí, on el mur de la bassa assoleix una altura pròxima als tres metres. En aquest tram, construït amb filades regulars de carreus treballats, s'observa una obertura d'arc rebaixat a l'extrem inferior, que permetia al pas de l'aigua cap a la maquinària del molí. A uns metres de les runes del molí s'hi conserva el pont del Marçal, que salva el pas del rec de Generes, i una estructura defensiva ubicada uns metres al nord-est del pont.

    El camí que comunica el molí amb la masia del Marçal té alguns trams on s'intueix l'empedrat original.

    L'any 1770, Climent Marçal, de Prats de Lluçanès, rebia la concessió hidràulica de l'administració borbònica per a l'establiment d'un molí fariner, pel que podem suposar que l'edificació del molí del Marçal data del segle XVIII.

    PLANES, JA., Teixir i traginar. De la manufactura tradicional a la periferització industrial. El Lluçanès (segles XVIII-XIX), centre d'Estudis del Lluçanès, 1997.