Molí de l'Horta
Torrelles de Foix

    Alt Penedès
    Carretera BP-2121, km 19 a 500 m
    Emplaçament
    A la dreta del riu Foix
    511

    Coordenades:

    41.43189
    1.5521
    379026
    4587714
    Número de fitxa
    08288 - 24
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Gòtic
    Modern
    Contemporani
    Segle
    XIII-XIX
    Estat de conservació
    Dolent
    La malesa actualment impedeix el pas cap al molí. Les fotos corresponen doncs a l'habitatge annex. Una desbrossada permetria valorar l'estat dels murs que queden dempeus. Les fotografies conservades dels anys 1978-1980, on s'observen encara les construccions dempeus, permeten determinar que dençà d'aleshores, l'edifici ha perdut completament el pis corresponent a les golfes.
    Protecció
    Inexistent
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    Si. IPA-4834
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    08288A02500005
    Autoria de la fitxa
    Ainhoa Pancorbo Picó

    Conjunt de molí i masia de grans dimensions, amb planta baixa, pis i golfes, i amb coberta a dues aigües, avui gairebé parcialment enderrocats. El molí, situat a uns 50 m al nord del riu Foix i a uns 50 m més a l'oest del torrent de les Llambardes, és un edifici de planta quadrangular , que encara conserva els paraments perimetrals fins a l'altura del primer pis. Se n'observa, a migdia, el portal d'accés, acabat amb un arc de mig punt adovellat, situat a un nivell més baix que la porta que dóna a l'habitatge. Dóna pas a la sala de moldre, d'uns 3,5 x 4,5 m, coberta amb volta de canó lleugerament apuntada. Es troba parcialment enderrocada, de tal manera que en dur a terme el mapa de patrimoni, no s'hi va poder accedir. Es conserva encara, a ponent del conjunt i en molt mal estat, el rodet vertical, amb eix de ferro i eixos de fusta de més de 3 m de llarg, completament emmascarats per la vegetació. Darrera el conjunt, al nord-oest, s'observa el que hauria estat la gran bassa que recollia l'aigua del riu, amb un carcau d'1,2 m de diàmetre i es pot resseguir en part el recorregut del rec des del riu Foix.

    Pel que fa a l'habitatge, al nord-est del molí, encara en ús a principis del segle passat, avui es troba en el mateix estat d'enderroc que el molí, sense teulada i amb l'interior col·lapsat. D'acord amb fotografies de mitjan segle passat, l'edifici encara conservava llavors la teulada, avui completament enderrocada i d'acord amb els veïns de la zona, fa uns 10 anys la sala de moldre encara es trobava en bon estat. Tanmateix, avui, el conjunt es troba envoltat de bardisses i gairebé no s'hi pot accedir, i la sala de moldre presenta un enderroc incipient.

    També conegut com a cal Tonquet o del molí de cal Ton Janot

    La tipologia de la volta de la sala de moldre podria dur a situar aquest molí en època baix-medieval.

    AADD. 1986. L'Alt Penedès. Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya: 206.
    PALAU, Salvador.1988. "Inventari de molins fariners al riu Foix". Miscel·lània Penedesenca. Vilafranca del Penedès, p. 263.
    PALAU, Salvador (1992). Els molins fariners hidràulics de Catalunya. 690 molins inventariats: 74.