Molí de Cal Pallot
Puig-reig

    Berguedà
    Cal Pallot
    Emplaçament
    De l'església de St. Andreu de cal Pallot cal prendre camí en direcció N cap a la riera, a uns 180 m

    Coordenades:

    41.97332
    1.91085
    409761
    4647388
    Número de fitxa
    08175 - 83
    Patrimoni immoble
    Tipologia
    Edifici
    Medieval
    Segle
    XIII-XIV
    Estat de conservació
    Dolent
    En ruïna
    Protecció
    Legal
    BCIL 14
    Número inventari Generalitat i altres inventaris
    si, IPA 3601
    Accés
    Difícil
    Sense ús
    Titularitat
    Privada
    Ref. Cad.: 08174A002000210000HR
    Autoria de la fitxa
    Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

    Restes del molí fariner de Cal Pallot, que són visibles entre la brossa i l'arbrat, al peu de la riera de Merlès. Del molí se'n conserva una part del casal i possibles restes de la bassa. El casal és una construcció de planta quadrada que conserva la volta lleugerament apuntada que el cobria i que el separava del pis superior, del qual no se'n conserva cap vestigi. Els murs són fets amb carreus de mides considerables, ben tallats, polits i col·locats a trencajunt. La porta d'accés és a migdia i és formada per un arc amb grans dovelles que dibuixen mig punt. Aquest casal té, a la part superior, l'obertura per on el mecanisme accionava les moles (probablement colgades sota la runa) i movia el rodet. Adossat darrera el casal hi ha un mur i, més amunt, un altre: tots dos d'una alçada considerable i situats a diferents nivells, de manera aterrassada. Cal suposar que aquestes estructures, ara totalment colgades per la vegetació, corresponen a la bassa del molí. Actualment no s'observen restes del carcabà ni del rec.

    El lloc, juntament amb l'església i la casa, era conegut fins a l'època moderna amb el nom de Gamissans. Al segle X és documentat com un dels límits d'un important alou que fou cedit al Monestir de Santa Maria de Ripoll, i l'Església de Sant Andreu de Gamissans surt en el llistat de parròquies del bisbat d'Urgell de l'any 1312-1314. Del molí se'n té cap notícia documental, però per les restes trobades cal pensar que és una construcció de finals del segle XIII o, més probablement, del segle XIV.

    SERRA, Rosa; JUNYENT, Francesc; MAZCUÑAN, Alexandre (1985). “Sant Andreu de cal Pallot”, Catalunya Romànica, vol. XII “El Berguedà”. Fundació Enciclopèdia Catalana, Barcelona, p. 392-398.
    VV.AA. Inventaridel Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El Berguedà, Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, 1994.