Lipsanoteca de Sant Martí de Puig-reig Puig-reig

Berguedà
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona, Plaça Palau, 1. 25280 SOLSONA
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona

Coordenades:

41.97408
1.87893
407117
4647506
08175-84
Patrimoni moble
Objecte
Medieval
Romànic
XII
Bo
Legal i física
Fàcil
Científic
Privada accessible
Museu Diocesà i Comarcal de Solsona
Rosa Serra Rotés i Jordi Piñero

Lipsanoteca de Sant Martí de Puigreig es una caixa de fusta de 20 cm de lIarg, 9 cm d 'alt i 8 '40 d'ample que té la forma de cofre amb unes simples decoracions d'arcs semblants als que decoren absis i murs de les esglésies del primer romanic català. A I'interior es va trobar un paper amb la següent inscripció: "Lipsanoteca procedent de l'església parroquial de Puig-reig .En 1935 fou portada al museu, a instancies del qui subscriu, pel Rvd Mn . Pere Cabra, econom. Esta completament violada. Joan San tamaria."

Va ingresar al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona el 1935; li fou donat el número d'inventari 292 que, un cop reordenat el museu passà a ser el 96, que acrualment encara conserva.

La formació del "Musaeum Archaeologicum Dioecesanum" de Solsona cal emmarcar-la dintre del procés històric de reconstrucció nacional catalana que s'endegà al voltant dels cercles culturals de la Renaixensa i que l'Església del nostre país impulsà, decididament, en l'àmbit museístic, primer amb la creació, l'any 1891 del Museu Episcopal de Vic i després, l'any 1896, amb la del Museu de Solsona. En aquest any el bisbe Ramon Riu i Cabanes, a més de crear l´Aula d'Arqueologia Cristiana, inaugurà el nou Museu Diocesà amb una col·lecció incipient d'objectes d'art i d'ús litúrgic instal·lada, en un primer moment, a l'edifici del Seminari, el qual havia estat Universitat Literària, Col·legi, Hospital i Casal dels Llobera. El bisbe Miquel Moncadas feu de gran part de l'edifici del Palau Episcopal per a usos museístics que varen fer possible, amb inversions del Departament de Cultura de la Generalitat, i a l'ajut del Bisbat, Ajuntament de la ciutat de Solsona i Diputació de Lleida, van obrir pas a la remodelació i modernització del museu i de la totalitat dels fons del Museu conservats. La inauguració de les sales d'arqueologia i art romànic s'efectuà el dia 26 de novembre de 1983, i el 25 de novembre de 1989 s'inauguraren la resta de les sales. La lipsanoteca de Puig-reig forma part de l'exposició permanent, amb el número Núm 961 d'Inventari.

R. SERRA. "Aproximació a la historia de Puig-reig", Manresa 1982 VIGUE, Jordi (1986): Monuments de la Catalunya Romànica.XXII. Museu Episcopal de Vic. ;useu Diocesà i Comarcal de Solsona, Fundacio Enciclopedia Catalana.