Masoveria de La Granoia
Moià

  Moianès
  Al nord-est de la vila. N-141-C direcció Vic. Trencant a mà esquerra
  Emplaçament
  A 2 km de Moià hi ha una pista forestal a mà esquerra. Després d'1 km de bon camí s'arriba al mas.

  Coordenades:

  41.82103
  2.1208
  426983
  4630279
  Número de fitxa
  08138 - 26
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Conjunt arquitectònic
  Modern
  Segle
  XVIII
  Any
  1769
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  BCIL núm. Catàleg 815-I. 1985
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Si, IPA nº 85, ACCN 16753
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Unión Promotora de Inversiones, SA
  Autor de la fitxa
  Cristina Casinos

  Masia de grans dimensions i de planta rectangular i nucli original al peu de la muntanya. La façana està encarada a ponent i a la porta d'accés hi ha una inscripció a la llinda, en bastant mal estat, en la que es pot llegir: " 17 Crismó 69 ". D'aquesta part del nucli es conserva, a l'esquerra del vestíbul d'entrada, la cuina amb el paviment de ceràmica, la pila de marbre i la llar de foc. A la dreta del vestíbul amb embigat i paviment original es troba el barri amb les quadres a dalt el paller i la cort. Aquestes dependències formen part de la part original i primera de la masia. L'antic paller, que fins fa pocs anys va ser el servei antic, té la teulada nova, menys en la zona on s'emmagatzemava i es guardava el cereal antigament, que encara conserva l'estructura de fusta amb diferents separadors. Aquest àmbit conserva l'embigat de fusta original. En una de les rajoles del terra d'aquesta estructura rectangular que servia per guardar el gra, hi ha una data amb marques digitals : " 1864 ".
  Les finestres del paller són de fusta amb un forat i tela per deixar entrar la llum.
  Davant de les quadres hi ha un edifici de planta rectangular annexat a la masia en el que hi ha les actuals habitacions. Es tracta d'un cos posterior.
  La masia té una torre colomer (pis de dalt), el pis del mig és on actualment tenen els serveis i la part de baix és on hi ha una mica de safareig que divideix simètricament l'edifici. El cos de l'esquerra és on hi ha el nucli original de la masia datat l'any 1769. En aquesta part original encara es veuen els dos contraforts que aguantaven una terrassa avui desapareguda.
  Davant d'aquesta masoveria hi ha una torre nova (d'aquest segle) de la Granoia.

  En total la propietat té unes 150 hectàrees (construcció, camp i bosc).

  En documents del segle XIV apareixen documentades dues cases, la Granoia Jussasna i la Granoia Sobirana, per tant, no podem concretar quina de les dues ha arribat fins a l'actualitat.
  Durant la segona meitat del segle XVIII i fins a mitjan segle XIX va pertànyer a la família Batlles de Moià.
  Existeix un plànol de tota la propietat amb data del 4 de novembre de 1899 tot i que se sap que el nucli original està documentat des de l'any 1769.

  Diputació de Barcelona, SPAL; nº 011, (1526).
  Gamundi-Pallàs (1982); Servei del Patrimoni Arquitectònic. Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  Generalitat de Catalunya (2008); www.cultura.gencat.net/invarquit
  Hernández i Herrero, G (2008); Resposta de petició R/N: 421K 102 GH/tt. Direcció General de Patrimoni Cultural. Servei d'Arqueologia i Paleontologia. Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. Generalitat de Catalunya. Barcelona.
  Ubals i Picanyol, D (2001); " Les Masies de Moià ". pàg. 88. Moià.