No hi ha una datació definitiva i concloent per la talla, i per les característiques es descarta que es trobés ja a la capella del Castell abans de l’arribada dels sarraïns i que per tant, fos enterrada precisament per salvar-la dels àrabs. En base això, la primera part de la llegenda, tampoc seria versemblant. Fos com fos que el Sant Crist arribés a Mediona, al segle XVIII la seva fama i la devoció era molt important, tant que en aquell moment li van construir una sumptuosa capella a la banda de l’Evangeli. Les obres es van iniciar l’11 de març de 1743 i van durar fins al 28 d’agost del mateix any. Els dies 1, 2 i 3 del mes de setembre foren les festes de la inauguració i es va fer el trasllat de la imatge des del lloc on fins llavors havia estat venerada, a l’espai que ara queda enfront de la portalada de l’església.
El Sant Crist era invocat per tota mena de necessitats, els exvots per les gràcies es van anar acumulant. Una gran sequera l’any 1749 feu que els fidels, prometessin daurar el retaule de la nova capella, si plovia. Segurament ho va fer, i molt, perquè Antico de Tiana, d’Igualada, pagà el preu de 5 lliures per fer aquella millora, el 2 de setembre del mateix any.
La devoció, ja molt arrelada, va fer que a partir del 1771 la festa del Sant Crist de Medina es celebres cada any el primer diumenge del mes de setembre, amb un ofici, musica, sermó i completes, que ha continuat fins l’actualitat.