Les Valls de Mascarella
Perafita

  Osona
  Sector sud del terme municipal
  Emplaçament
  A 3400 metres per pista forestal de la carretera BP-4653, punt quilomètric 10'150.

  Coordenades:

  42.02531
  2.11108
  426411
  4652969
  Número de fitxa
  08160 - 14
  Patrimoni immoble
  Tipologia
  Edifici
  Modern
  Segle
  XVIII
  Estat de conservació
  Bo
  Protecció
  Legal
  Normes Subsidiàries de Perafita. 1991.
  Número inventari Generalitat i altres inventaris
  Sí, IPA. 23.329
  Accés
  Fàcil
  Residencial
  Titularitat
  Privada
  Ref. cad.: 010A00007
  Autoria de la fitxa
  Jordi Compte i Marta Homs

  Les Valls de Mascarella està situada en un punt lleugerament elevat enmig d'una petita vall per on transcorre el rec de Mascarella, al nord-est de Mascarella i al sud-est de la Riera.
  Es tracta d'una masia de mitjanes dimensions formada per un volum principal de planta baixa i primer pis, bastit amb murs de maçoneria de pedra amb molt morter, i amb carreus treballats delimitant les cantonades. La teulada és de doble vessant amb aigües a les façanes laterals.
  La façana principal, orientada al sud, conté a nivell de planta baixa un portal emmarcat amb pedra treballada, tot i que amb la llinda reformada amb formigó, i una finestra emmarcades amb monòlits de pedra bisellada. Al primer pis hi ha dues finestres emmarcades amb pedra bisellada i un balcó a l'extrem dret que dóna sortida a un petit porxo.
  La façana oest conté una porta i una finestra a la planta baixa, i una finestra al primer pis, totes amb l'emmarcament arrebossat imitant carreus.
  La façana nord conté dues espitlleres emmarcades amb pedra treballada a la planta baixa, i dues finestres emmarcades amb monòlits de pedra treballada al primer pis. A l'esquerra de la façana hi ha una estructura adossada completament arrebossada.
  La façana est es troba dominada per un cos adossat modernament, amb totes les finestres de nova obertura.

  Des de principis del segle XIV el mas Mascarella tenia adscrits, en indivís amb l'hereu de la Riera, els masos Valls superior i Valls inferior, algun dels quals, probablement el superior, podria correspondre amb les Valls de Mascarella.

  MASRAMON, Ramon (1990). El Lluçanès Central. Història de la baronia de Lluçà. Ajuntament de Prats de Lluçanès.
  Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Perafita. Àrea de Coneixement i Recerca, Departament de Cultura, Generalitat de Catalunya. 1991.